Visky Ábel filmjét is díjazta a BuSho zsűrije

Visky Ábel filmjét is díjazta a BuSho zsűrije

Erdélyi díjazottja is van a 12. BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválnak: Visky Ábel a Romanian Sunrise című alkotásáért a zsűri dicsérő oklevelét és az ehhez társított szobrot vehetett át. 

1romsun_bKépkocka a Romanian Sunrise című filmből

Az augusztus 30–szeptember 4. között megszervezett seregszemle – amelynek versenyfilmjeit a budapesti fő helyszínnel párhuzamosan többek között Nagyváradon is levetítették – fődíját, az Arany BuShót a Kovács István rendezte Betonzaj nyerte. Ferenczik Áron Szabó úr című alkotása Ezüst BuSho díjat, Kevork Aslanyan Getting Fat in a Healthy Way című filmje Bronz Busho díjat érdemelt ki.

A beérkezett 1189 alkotás közül 74 rövidfilm szerepelt a versenyprogramban, ezeket tekinthették meg a nézők a múlt héten a budapesti Puskin moziban a nemzetközi zsűrivel közösen, majd az esti ismétlő vetítéseken a Corvin Clubban, valamint a további vidéki, illetve Magyarország határain túli helyszínek valamelyikén. Ezek közül a filmek közül választotta ki a zsűri a győzteseket, akik a Solide Art által készített szobrocskákat vihették haza szombaton. A nemzetközi zsűri tagja volt Nadja Bakuradze orosz kísérleti filmes, videóművész; Christian Inaraja Genís katalán grafikusművész, illusztrátor; Koncz Teréz kreatív producer, rendező; az állandó zsűritag Wolfgang Leis marketing-szakember.

A diákzsűri a legjobb fikciós filmnek a Belissima című olasz alkotást, a legjobb kísérleti filmnek az osztrák Metube 2. epizódját, a legjobb animációnak Kopasz Milán Beyond című filmjét választotta. A nemzetközi zsűri a legjobb animáció díját a Satie’s „Parade” című japán alkotásnak, a legjobb vígjáték díját a francia-belga koprodukcióban készült The black bear című filmnek ítélte. A legjobb ötlet/forgatókönyv díjat az orosz Konsztantyin Bronzit We Can’t Live Without Cosmos című munkája érdemelte ki. A legjobb operatőri díjat Nina Gantz kapta az Edmond című filmért, a legjobb színészi alakítás díjat Julia Pointner gyermekszínésznek ítélték az osztrák Patrick Vollrath Alles wird gut című filmjében nyújtott felejthetetlen alakításáért. A soproni BuSho helyszín különdíját Oláh Kata vehette át En Passant című filmjéért, a közönségdíjas a Simonyi Balázs rendezte Indián című film lett.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a legjobb magyar animációs filmként Takács Anikó Cosmic Jacuzzi című munkáját, a legjobb magyar kisjátékfilmként pedig a Betonzajt díjazta. A Sziget Kft. felajánlását a Képzavar című film nyerte Fazekas Gyöngyi rendezésében. A legjobb kísérleti film díját Reinhold Bidner Ex Terrat című mozgóképe kapta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »