Visegrádi négyek együttműködésének kibővítése V7-re?

Visegrádi négyek együttműködésének kibővítése V7-re?

A Közép-Európa gondolatot államok közötti szinten jelenleg a V4 képviseli a legjobban. Bár mindegyik tagja az Európai Uniónak, mégis érdekérvényesítésben alulmaradnak a francia és német érdekek miatt. Az utóbbi években több olyan helyzet is volt, amikor a V4 országai közös fellépéssel érték el a céljaikat, sikert aratva. Talán nem meglepő, ha más országok polgárai is szimpátiát éreznek a V4 felé. Sőt örülnének, ha az országuk is csatlakozna a V4-hez. A V4 bővítése nagypolitikai szinten még nem jelent meg, de a közép-európai emberek részéről egyre több helyen felmerül.

Mely országoknál van esély, hogy csatlakozna a V4-hez? Első szempont, hogy határos legyen a jelenlegi V4-gyel. Második szempont, hogy történelmi előzményei legyenek a kapcsolódásnak, ne legyenek túl nagy szakadékok. Harmadik szempont, hogy a jelenben jó gazdasági és diplomácia viszony legyen az országok között. Negyedik, hogy egy közép-európai együttműködésben az az ország is erősödjön miközben ő is erősítse a többi hat országot. Ezeket figyelembe véve, a V4 bővítése az elkövetkező 10 évben 3 ország számára lenne lehetséges: Ausztria, Szlovénia, és Horvátország.

A 2015-ös évben nagyon feszült volt a légkör Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Szerbia között az illegális határátlépések miatt. A diplomáciai viszonyok ezen országok között hirtelen megromlottak, mert egymást vádolták az országok a “migránsprobléma” miatt. Úgy nézett ki, hogy a V4 bővítésének a lehetősége szertefoszlik. 2016-ban azonban megváltozott az az irány. Közép-Európa országai rengeteg tárgyalás egyeztetés során, közös megoldás felé haladtak, az illegális határsértők ügyében. Ennek az egyik szimbóluma, hogy a V4 országok Macedóniának segítettek a határvédelemben.

Történelmi, kulturális, gazdasági és földrajzi fekvés miatt is, a valaha volt Osztrák-Magyar Monarchia területe a közép-európai együttműködés színtere. A kérdés az, hogy nyugat-európai gondolkodásmód és érdekek mentén haladjunk tovább, vagy a saját identitásunk, küldetésünk irányába? Ha kibővülne a V4 V7-re, akkor közel 80 millió lakosú Közép-Európai Együttműködés jönne létre, ami komoly gazdasági, diplomácia súllyal rendelkezne.

Hírdetés

Az Európai Unió a jelenlegi formájában nem életképes, de mi lesz velünk ha szétesik az EU? Európa akkor tudja betölteni a valódi küldetését, ha ismét három pólusú lesz. A Visegrádi, 4-ek köré megalakulhat a Közép-Európa együttműködés, ami egy harmadik kiegyenlítő pólus lehet a nyugat és kelet között. Jó kapcsolatokat kell ápolni Nyugat Európával, és Oroszországgal is, de egyiknek sem az öntudatlan követője lenni!

Itt Európa szívében csodálatos pozitív erő szunnyad, ezt a szellemet kell felébresztenünk! Elérkezett az idő, hogy beszéljünk erről minél szélesebb körben! A mi kérdésünk a következő: Milyen Közép-Európában szeretnél élni?

Közép-Európa Konföderáció

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »