Virth: Nem szabad leírni Gyurta Dánielt!

Értetlenül áll edzője Gyurta Dániel kiesése előtt az olimpia 200 méteres mellúszószámában. Virth Balázs állítja, a riói kudarc után sem kell temetni a tanítványát. Gyurtát Cseh László tündöklése inspirálja a további sikerekre, akár a tokiói olimpiára is.

A TELJES MAGYAR PROGRAM RIÓBAN

– Gyurta Dániel 2016-ban nem úszott 2 perc 10 másodpercen belül 200 méter mellen. Ezek után meglepte, hogy már az előfutamban kiesett?
– Igen, szerintem ez Danit, az ő edzésmunkáját ismerve meglepetés. Nem érheti szó a ház elejét, tisztességesen felkészült, hatalmas akarattal csinálta végig a felkészülést. Értetlenül állunk a tények előtt, hogy három különböző versenyen, a hazai országos bajnokságon, a római Sette Poli versenyen és az olimpián sem tudott kijönni az elvégzett munka. A győri országos bajnokság után ráfeküdtünk az állóképességi feladatokra, ezt sulykoltuk szinte minden mennyiségben, Dani munkából jövet úszott 2 perc 11 másodperc körüli időt Rómában. Ennek ellenére bíztunk abban, hogy formába hozott állapotban képes lesz javulni, de az olimpián ez nem sikerült. Érthetetlen, hogy mi okozta, hogy három különböző versenyszituációban sem sikerült jobb időt úsznia. Ezt is alaposan ki kell elemeznünk.

– A tavalyi kazanyi világbajnokságon hat év után kikapott, s akkor azt mondta, hogy a lehető legjobbkor, még az olimpia előtt jött a figyelmeztetés. Hozzátette, hogy élete legjobb felkészülését csinálta végig a vb előtt, csak a frissítés nem sikerült.
– Ez valóban így volt, kőkemény munkát csinált végig, de épp a vb idején nem volt a legfrissebb állapotban. Rióban sokkal frissebb volt, de nem jött ki az elvégzett munka.

– Jó döntés volt visszalépnie a 100 méteres középfutam előtt? Az edzői team tagja, Széles Sándor szerint egy sikeres szétúszás jót tett volna az önbizalmának.

– Én is ezt szerettem volna, de Dani nem akarta erőltetni. Neki elég volt egy úszás, ahogy úszóknál mondani szokás, jól érezte magát a vízben, nem akarta erőltetni az újabb 100 métert. Ezt elfogadtuk.

– Gyurta Dániel háromszoros világbajnok, olimpiai bajnoki címvédő. El tudja képzelni, hogy motivációs problémái lettek volna?
– Nem. Dani sikeréhes volt. A felkészülése Széles Sándor módszerén, az állóképességi edzésmunkán alapult. Kemény időszakon van túl, nem vállalta volna, ha nem akarta volna megvédeni az olimpiai bajnoki címét.

– Korábban Dani pedzegette, hogy akár a tokiói olimpiáig is kitarthat a lendülete. Egy ilyen kudarcélmény nem szegi a kedvét?
– Nem szabad őt leírni, már csak azért sem, mert a harmincéves Cseh László sikerei inspirálják. Dani szeret úszni, s abban biztos vagyok, hogy nem egy ilyen riói élménnyel akarja lezárni a pályafutását. Jól ismerem, a 4×100-as vegyesváltóra valahogy összekaparja magát, keményen fog küzdeni a magyar váltóért.

– Az eddigi futamok alapján kire tippel, ki lesz a 200 méter mell olimpiai bajnoka?
– Az orosz Anton Csupkov, a japán Koszeki Jaszuhiro, a két amerikai, Kevin Cordes és Josh Prenot is esélyes, persze a világbajnok, Marco Koch is ott lesz az élmezőnyben. Az eddigiek során talán az a leginkább fájdalmas, hogy nem kellettek kiemelkedő időeredmények a továbbjutáshoz. Pedig azt hittük korábban, hogy 2:06-os idő kell a győzelemhez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »