Világsztárokat láttunk, gólt nem a román–spanyolon

Világsztárokat láttunk, gólt nem a román–spanyolon

Az előzetes várakozásokhoz képest csalódást keltő volt a spanyol labdarúgó-válogatott kolozsvári vendégjátéka: Románia legjobbjai ellen vasárnap csak gól nélküli döntetlenre futotta erejükből. Ezzel szemben az Anghel Iordănescu vezette tizenegy meglepően jól teljesített – akár a győzelmet is megszerezhették volna. Az új sétatéri stadionban viszont nézőcsúcsot döntöttek: 29 ezer ember látogatott ki a mérkőzésre.

rospa1_b

Annak ellenére, hogy korábban a rekordot jelentő két óra leforgása alatt minden jegy elkelt, jó néhány szék mégis üresen maradt – feltehetően a jegyüzérek túl sokat kértek a Facebook közösségi oldalon hirdetett belépőkért. Pedig ritka esemény zajlott Kolozsváron: a román futballválogatott történelme során mindössze harmadik alkalommal játszott a kincses városban.

A mérkőzés

A két szövetségi kapitány mérkőzést megelőző sajtótájékoztatója után már sejteni lehetett, hogy nem a legerősebb összeállításában lép pályára a spanyol válogatott. Vicente del Bosque ugyanis már egy nappal a kezdő sípszó előtt jelezte, hogy ezúttal azok a játékosok kapnak lehetőséget a bizonyításra, akik nem szerepeltek a hétközi, Olaszország elleni mérkőzésen; Sergio Ramos már el se jött Kolozsvárra.

Így nem volt meglepetés, hogy Gerard Pique volt az egyetlen, aki ezúttal is kezdőként lépett pályára. Persze világsztárból így se volt hiány: a kapuban De Gea helyett Iker Casillas kezdett, de Jordi Alba, a Barcelona szélső védője, no meg a katalánoktól Londonba, a Chelsea-hez igazolt Pedro, illetve David Silva, a Manchester City játékmestere is a kezdőben kapott helyet. A második félidőben csereként lépett pályára Fabregas, Mata, Morata és Isco az ismertebb nevek közül.

A spanyol futball erejére egyébként Anghel Iordănescu is rámutatott, amikor a sajtótájékoztatóján elmondta: az Európa-bajnoki selejtezők és azt követő barátságos mérkőzéseken összesen 45 játékost vetettek be az ibériaiak. Az előzetes esélyekről sok mindent elmond, hogy fotósok túlnyomó többsége inkább a román kapu mögött foglalt helyett, abban a reményben, hogy lencsevégre kaphat egy gólt.

A mérkőzés első három percében még beszorult saját térfelére a román válogatott, de utána lendületes, veszélyes ellentámadásokat vezettek az ellenfél kapujára, amelyet Stanciu – a mérkőzés legjobbja – három alkalommal is eltalált, így szükségük volt a spanyoloknak Casillas bravúrjaira is. A helyzeteiket ugyanis ők is kihagyták: az első félidőben Pedro, a másodikban Pique nem tudta értékesíteni ziccerét. A vendégek megszokott rövid passzos játéka többnyire a tizenhatosig működött, a kapu előtti gyors kényszerítők viszont vagy pontatlanok voltak, vagy jól zárt a román védelem. Ráadásul Florin Andone az 56. percben szinte száz százalékos ziccerben mellé lőtt. Fabregas, Morata és Mata beállásával megélénkült a spanyolok támadójátéka is, de hiába próbálták megnyerni a hajrában a mérkőzést, nem maradt rá elég idejük.

A lelátó „büszke népe”

Látnivaló egyénként a lelátón is akadt: a csapatok bevonulásakor igencsak látványosan villogtak a vakuk a sajtópáhollyal szembeni oldalon. A mérkőzésre a Kolozsvári CFR idegenlégiósai is kiváncsiak voltak: közvetlenül a sajtópáholy fölött ott ült Carter, Cristian, Juan Carlos és később megérkezett Petrucci is. Mindezt azért volt alkalmunk megfigyelni, mert már egy órával a kezdés előtt megérkeztünk a stadionba. Akkor még hosszú, tömött sorokban várakoztak a nézők a belépésre.

A kezdőrúgás előtt egy igazán kínos jelenetre is sor került. A nemrég elhunyt holland futball-legenda, Johan Cruyff emlékére tartott egyperces gyászszünet közben, az egyik román ultra elüvöltötte magát, hogy Cristi! – erre társai röhögésbe törtek ki, ami szinte végigfutott a lelátón.

A 6. percben is éreztették jelenlétüket az ultrák – ezúttal a „ki a magyarokkal az országból” rigmussal. Meglepő módon ezt többet nem ismételték a mérkőzés folyamán, ellenben annál inkább bírálták – a tőlük megszokott vulgáris stílusban – a Román Labdarúgó-szövetséget. A közönség többi része ugyanakkor füttyszóval jelezte: nem érzi ideillőnek a kritikát. A második félidőben viszont már a fotós kollégák is inkább a nézőteret fényképezték néhány percig. Az ultráknak ugyanis sikerült valahogy tüzet gyújtaniuk a lelátón, ami szerencsére ártalmatlannak bizonyult. A mérkőzés lendülete addigra egyébként annyira alábbhagyott, hogy a nézők mexikói hullámzással szórakoztatták magukat.

A rendezés

Az események krónikájához hozzátartozik, hogy az eredeti tervek szerint a spanyol válogatott hivatalos edzése nyilvános lett volna a nagyközönség számára, egyfajta gesztusként a belépőhöz nem jutó kolozsvári szurkolók számára.

A rendvédelmi szervek pénteki sajtózótájékoztatóján azonban kiderült, a román hatóságok kifejezett kérésére a spanyolok elálltak ettől a szándékuktól, így a hivatalos edzésnek csak az első 15 perce volt nyilvános, és az is kizárólag a sajtó számára. A hiába reménykedő szurkolóknak vigasztalásként eláruljuk: nem volt túl látványos az a negyedóra. Ráadásul azt is a sajtópáholyból engedték végignézni, ami elég messze van a pályától, miközben a spanyol válogatott a pálya túlsó oldalán végezte a bemelegítést.

Nekünk azonban a leginkább azért támadt hiányérzetünk, mert annak dacára, hogy állítólag 30–40 spanyol szurkolót is vártak a mérkőzésre, hiába kutattuk át értük a belvárost és a Sétateret: nem sikerült nyomukra bukkannunk. Pedig kíváncsiak lettünk volna, hogy tetszik neki Kolozsvár és mit várnak az Európa-bajnokságtól.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »