Világsztárok a csíkszeredai Dob-Ban fesztiválon

Világsztárok a csíkszeredai Dob-Ban fesztiválon

A ritmus és a ritmushangszerek kerülnek előtérbe a Dob-Ban elnevezésű nemzetközi zenei fesztiválon, amelyet augusztus 6-án és 7-én tartanak a csíkszeredai Mikó-várban. Az Agora Alapítvány tíz évvel ezelőtt szervezte meg először a csíkszeredai városnapok részeként a ritmusfesztivált, azóta – 2012-t kivéve – minden évben meghívnak a városba „ütős” világsztárokat.

dobban fesztival 2015_b

„Maga a csoda”

A szervező Role zenekar úgy tartja, az első Dob-Ban fesztivál volt számukra a megvalósult csoda. Nagy Tivadar zenekarvezető felidézte, annak idején a magyarországi Dabason zenéltek, és az ottani városnapokon volt egy dobfesztivál a sportcsarnokban, amelyre őket is meghívták. „Rácsodálkoztunk, hogy milyen fantasztikus dolog ez, hogy milyen profi zenészek vonulnak fel. Színes volt és érdekes, nagyon megtetszett.

Hazaérve, mondtuk Antal Attila alpolgármesternek, hogy nagyon szívesen szerveznénk egy ilyet – mesélte a zenekarvezető. Mint mondta, az alpolgármester akkor hirtelen nem látott benne fantáziát, de pár hét múlva ráállt a dologra. „Sokat segített abban, hogy meglássuk mennyi sok ága-boga van egy ilyen fesztivál megszervezésének. Szerencsések voltunk, mert az első fesztivál alkalmával a sok megszólított közül, akinek meghívót küldtünk, két szenzációs zenész, Horváth Kornél és Martonosi György is válaszolt. Ők aztán fel is karolták a fesztivált, amolyan védnökei lettek. Az első maga volt a csoda, varázslat volt akkor a Mikó-vár udvarán, ahogy azóta minden évben” – elevenítette fel a kezdeteket Nagy Tivadar szervező.

A sokszínűség élteti

Kérdésünkre, hogy mi élteti a fesztivált, Sántha Zsuzsanna, a fesztivál másik szervezője így válaszolt: a sokszínűség. „Igaz, hogy a dob és a perkúciós hangszerek vannak előtérben, de annyiféle zenét, stílust, előadót fel lehet sorakoztatni, hogy hatalmas a sokszínűség. Erre is törekszünk a fesztivál programjának tervezésekor, hogy sokféle stílust mutassunk meg a dzsessztől a bluesig és a világzenéig. Ugyanakkor a fesztiválon van utánpótlás-nevelés is, vannak ritmusovik, műhelymunkák, meg lehet nézni a hangszereket” – magyarázta.

Elmondták, mindig próbálják elhívni a világ legjobb zenészeit, és minden alkalommal sikerül is két-három neves előadóval meglepni a csíki közönséget, idén sem lesz ez másként. A koncerteken kívül pedig még számos kiegészítő programja lesz a fesztiválnak. „Délelőtt műhelyfoglalkozások, délután koncertek lesznek. Megéri benézni a műhelymunkákra, mert így egy kicsi ízelítőt lehet kapni abból, hogy mennyire tág az ütőhangszerek világa, mennyi mindent foglal magába, és milyen érdekes” – véli Nagy Edina, a szervezőcsapat tagja. A meghívottak között szerepel például Cserey Csaba, Heidi Joubert, Hompoth Arthur, A. G. Weinberger, Horváth Kornél, Morgan Ågren és Gustaf Hielm.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »