Világot fenyegető kockázat lenne Trump megválasztása?

A világot fenyegető egyik legnagyobb kockázatnak tartja Donald Trump esetleges amerikai elnökké választását az Economist elemző központja. A brit szakértők szerint a republikánus elnökjelölt-aspiráns ugyanakkora veszélyt jelent, mint az iszlám terrorizmus.

A demonstrálók halottnak tettették magukat Donald Trump New York-i irodájának bejáratánál, így tiltakoztak az ellen, hogy az ingatlanmilliárdos nemrég botrányos megjegyzést tett a fegyvertartásról. „Azért vagyunk itt, mert Donald Trump néhány hete azt mondta, lelőhetne valakit a nyílt utcán az Ötödik sugárúton, akkor sem csökkenne a népszerűsége. Ez felháborító kijelentés, ilyennel nem lehet viccelni, amikor naponta 90 ember hal meg lőfegyver által hazánkban, évente pedig harmincháromezren” – mondta Jonathan Perloe tüntető.

Trump napi rendszerességgel tesz hasonló kijelentéseket. Nemrég például azt mondta, hogy a terroristáknak a családját is ki kellene irtani, ami háborús bűntettnek minősül, a mexikóiakat pedig bűnözőknek és erőszakolóknak nevezte. Trump nemcsak a kisebbségek, de maga ellen is gyűlöletet kelt. A kampányrendezvényein rendszeressé váltak a verekedések és a tüntetések. Floridában sem tudta közbekiabálás nélkül elmondani beszédét. „Semmi baj, ne bántsák. Ne bántsák a nőt! Időnként valaki mindig megzavar, de én nem nevezném őket tüntetőknek” – fogalmazott a republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Az Economist elemző központja a globális stabilitást fenyegető egyik legnagyobb kockázatnak tartja a republikánus elnökjelölt-aspiránst. Szerintük ugyanakkora veszélyt jelent, mint az iszlám terrorizmus. Trumpnak a republikánus jelöltség elnyerésére nagy esélye van, de az Economist szerint Hillary Clinton ellen nem lenne esélye.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »