Világméretű botrány lehet a Panama-aktákból

Világméretű botrány lehet a Panama-aktákból

Több mint 200 ezer offshore cég adatai szivárogtak ki egy panamai ügyvédi irodától. Sokak szerint az rajzolódik ki, hogy a gazdag és befolyásos emberek – politikusok, sztársportolók, művészek, üzletemberek – többsége próbál csalni és kibújni az adófizetés alól vagy éppen szeretné tisztára mosni homályos hátterű pénzeket.

A panamai Mossack Forsenca ügyvédi irodától mintegy 11 és félmillió dokumentum szivárgott ki a német Süddeustche Zeitungon keresztül.

Részletek derültek ki többek között a szaúdi király, az argentin és az ukrán elnök offshore ügyleteiről is.

Az adatok csaknem 60 ország politikusainak offshore cégekben való érintettségére utalnak – köztük 72-en jelenlegi vagy korábbi állami vezetők.

Kétmilliárd dollárral lehet érintet Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök például a sejtések szerint mintegy 2 milliárd dollárt tarthat így offshore cégekben. A gyanú szerint ennek egy részét a közvagyonból sikkasztotta el.

Az orosz elnök nem akart az ügyben nyilatkozni. A Kreml pedig azzal vádolta az újságírókat, hogy félrevezető információs támadást indítottak Putyin ellen.

Ártatlannak tartja magát, aki egyáltalán nyilatkozik

Az izlandi miniszterelnök kiszivárgott dokumentumok szerint 2007-ben vásárolt meg egy adóparadicsomban bejegyzett céget. Két évvel később miután képviselő lett, részesedését egy dollárért eladta későbbi feleségének, pont azelőtt, mielőtt közzé kellett volna tenni a cégekhez való kötődéseit.

Gunnlagusson szerint ő nem tett semmi törvénytelent és nem mond le. Az izlandi ellenzék ugyanakkor előrehozott választásokat követel, mivel két miniszter offshore érintettsége is kiderült.

A hírbe hozott kormány vagy államfők többsége nem nyilatkozott. Néhányan szóvivőiken keresztül azt közölték, hogy nem látnak problémát a nyilvánosságra került offshore-kötődéseikkel kapcsolatban.

Külföldön bejegyzett cégben részesedést birtokolni egyébként önmagában nem törvénytelen, ugyanakkor egy, az offshore jelenség ellen küzdő civil szervezet szerint az jelentősen megkönnyíti a pénzügyi bűncselekményeket.

Közben több ország adóhatósága már vizsgálatot indított a Panama akták ügyében, néhány állami vezető nemzetközi fellépést szorgalmazott, többen üdvözölték, hogy az adatok nyilvánosságra kerültek.

Sajtóhírek szerint Magyarországon egy volt fideszes képviselő lehet érintett. Az adatok szerint legalább egy tucat államfő saját nevén vitte ki a pénzét, a többiek viszont a feltételezések szerint másokon keresztül. Vagyis hozzájuk szorosan kötődő embereket – úgynevezett strómanokat – használhattak az ügyletekhez.

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda társalapítója kijelentette, hogy a céget semmilyen felelősség nem terheli, a dokumentumok kiszivárogtatása viszont szerinte bűncselekmény.

A panamai elnök pedig közölte, hogy a nyilvánosságra került információk rosszt fényt vetnek a kormányára, amely zéró toleranciát tanúsít a visszaélésekkel szemben. Juan Carlos Valera azt is hangsúlyozta, hogy az ügyben készek az együttműködésre bármelyik ország nyomozóhatóságával.

hirado.hu / M1, Híradó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »