Világhírű művészek lépnek fel a Székelyföldi Filharmónia hangversenyein

Világhírű művészek lépnek fel a Székelyföldi Filharmónia hangversenyein

Világhírű művészek lesznek a Székelyföldi Filharmónia vendégei a 2016–2017-es évadában is, emellett idén is folytatják a fiatal udvarhelyi zenészek felkarolását. Az új évadban továbbra is elsődleges célja marad a székelyudvarhelyi Székelyföldi Filharmóniának a helyi fiatal zenészek támogatása, így idén is alkalmat kapnak fellépésre a legtehetségesebbek, együtt dolgozhatnak világhírű előadókkal.

filharmonia-ab-7_or_b

Az évad első szimfonikus koncertjén szeptember 25-én a marosvásárhelyi származású Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere vezényel, a hangversenyen fellép Pethő Kriszta, aki idén kezdi a 12. osztályt az udvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola oboa szakán, irányító tanára Major László. A fiatal tehetség kilencévesen kezdte zenei tanulmányait, középiskolai és gimnáziumi évei alatt több országos, illetve nemzetközi előadóversenyen vett részt szép sikerrel – részletezte Bodurián Ágota, a Székelyföldi Filharmónia művészeti titkára.

Pethő Kriszta 2013-ban és 2014-ben az országos előadóversenyen első, illetve második díjat nyert, tavaly áprilisban pedig 100 ponttal országos első díjat szerzett. 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben a Piatra Neamţ-i Emanuel Elenescu Nemzetközi Előadóversenyen sorozatban első díjat nyert, tavaly júniusban a suceavai Lira de Aur országos előadóversenyen pedig első díjat kapott. Több mesterkurzuson vett részt neves szakemberek irányításával, például a németországi Guido Titze barokkoboa-mesterkurzusán, Florin Ionoaia, Gordon Hunt és Ludovic Armin Cora mesterkurzusán. A végzős diák 2014-től a Romániai Ifjúsági Zenekar tagja, 2015-ben a Mol tehetségtámogató programjának nyertese volt, idén pedig a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Mákvirág díjjal tüntette ki.

Az első szimfonikus koncerten szólót játszik emellett Nagy Kálmán, a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertmestere, a Székelyföldi Filharmónia tagja, valamint fellép Máthé Győző brácsaművész. A szentkeresztbányai születésű zenész számos jelentős országos és nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel, 1990-től Magyarországon él, tagja volt a Szegedi Szimfonikus Zenekar brácsaszólamának, 1993-tól kezdve a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólóbrácsása, itteni munkája elismeréseként 2002-ben az év zenészének megítélt Dohnányi Ernő-díjjal tűntették ki. Közben a Concentus Hungaricus Kamarazenekar szólóbrácsásaként és a Danubius Vonósnégyes brácsásaként is tevékenykedik, rendszeresen dolgozik külföldi zenekarok meghívott muzsikusaként.

Az idei évadban számos kiváló karmester érkezik a székely városba: vezényel majd Jankó Zsolt, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere, Werner Gábor budapesti karmester, valamint az erdélyi származású, Berlinben élő brácsaművész és karmester, Gábor Ferenc. Joseph Suilen neves holland karmester és Tiberiu Soare, a román zenei élet egyik legkiemelkedőbb karmestere is újból a Székelyföldi Filharmónia vendége lesz – sorolta Bodurián Ágota.

Ugyanakkor számos szólista is fel fog lépni az új évad hangversenyein, első alkalommal lép fel majd Udvarhelyen Kecskés-Ávéd Csilla csellóművész, de ismét hallhatja a közönség Zerkula György és Stuller Gyula hegedűművészt, és szólista lesz Rie Koyama japán fagottművész is.

Októberben a Székelyföl­di Fil­harmónia ismét megrendezi az Őszi Zenei Kavalkádot, a székelyudvarhelyi zenekedvelők pedig májusban a ClassJazzFesten többek között a Sárik Péterrel Trióval, Luiza Zan énekesnővel, a Jazzybirds zenekarral, valamint Sántha Huba zongoraművésszel találkozhatnak – tudtuk meg Bodurián Ágotától.

Elmondta azt is, hogy a diákbérleten kívül az összes bérlet drágult 10 lejjel, de továbbra is érvényesek az évad összes hangversenyére. Így a 2016-2017-es évadra szóló diákbérlet 30 lej marad, a nyugdíjas-, a szakmai- és a vidéki bérlet 60 lejbe kerül, míg a felnőttbérlet 80 lejbe.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »