Vigyázz, ígérnek!

VEZÉRCIKK – A legtöbb politikus abban a reményben ígér fűt-fát a választóinak a politikai megmérettetések közeledtével, hogy az emberek memóriája úgy is rövid, néhány év elteltével pedig csak kevesen fognak emlékezni a be nem váltott fogadalmakra.

Az általános tendencia pedig az, hogy a számonkérés mértéke fordítottan arányos az ígéret nagyságával. Gheorghe Funart, Kolozsvár egykori magyarfaló polgármesterét például soha senki nem igyekezett a szaván fogni amiatt, hogy alagutat ígért a Feleki-tető alatt és függővasutat a Szamos fölött – igaz, elsősorban nem is eme népbolondító ötletei okozták a vesztét politikai értelemben.

És ugyan hol vannak már a Victor Ponta vezette kormány három évvel ezelőtt nagy ívű stratégiába foglalt fogadalmai, miszerint 2018-ig autópálya köti majd össze Románia tizenöt nagyvárosát? Az elrugaszkodott ötleteknek némiképp gátat szabó gazdasági válság óta a bukaresti politikai osztály fantáziája ismét csak beindult, nem törődve az ország teljesítő- és tűrőképességének korlátaival. Mindenféle figyelmeztetésre fittyet hányva megszavazta a parlamenti képviselők és szenátorok, valamint a helyi választott tisztségviselők speciális nyugdíját, holott az intézkedés súlyosan megterheli az amúgy is több sebből vérző nyugdíjrendszert, és felboríthatja a költségvetési egyensúlyt.

Ezeknek az előzményeknek és a realitásoknak az ismeretében eléggé meghökkentően hangzik a román liberálisok idei első fajsúlyos kampányígérete, az orvosok bérének megkétszerezése, valamint a közalkalmazottak számára kilátásba helyezett 22 százalékos emelés. Mindenekelőtt joggal merül fel a kérdés, hogy honnan tervezi előteremteni az ehhez szükséges pénzt a PNL, amikor a szakértői kormánynak nemrég az orvosi ügyeletek honorálását alig sikerült felsrófolnia.

Arról nem beszélve, hogy az egészségügyben egyre katasztrofálisabb állapotok uralkodnak, a nagyrészt forráshiánynak betudható elégtelen körülmények például odavezettek, hogy egy hétvégi bukaresti baleset két égési sérültje közül az egyiket Szófiába kellet szállítani, mert a fővárosi kórházak képtelenek voltak ellátni. Úgy tűnik tehát, hogy a valóság elérhetetlen távolságnyira van a politikusok megvalósítható terv formájában felvázolt vágyálmaitól. És akkor még a szociáldemokraták neki sem fogtak az ígérgetésnek…


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »