Vigyázat, új módszerrek próbálkoznak a bűnözők

Vigyázat, új módszerrek próbálkoznak a bűnözők

Hatalmas összegű nyereményekkel kecsegtetik áldozataikat, cserébe viszont előbb pénzt kérnek tőlük. Új módszerrel próbálkoznak a bűnözők, általában időseket hívnak fel mobilon, akiktől az ígért nyereményért cserébe nem ritkán több százezer forintot csalnak ki. A bankszövetség több száz ilyen esetről tud. A kár százmilliós nagyságrendű lehet. Akit megrövidítenek, soha nem látja viszont a pénzét.

Jön az SMS, segítséget és pénzt kérnek az üzenetben. Az indok mindig más: vagy egy baleset, vagy egy pénznyereményért cserébe fizessen be egy összeget. Az ORFK szerint egy új legenda terjed, egy nagy összegű nyereményről értesítik az ügyfelet telefonon, aki csak akkor juthat a pénzhez, ha előbb ő fizet, személyes találkozó nélkül. Előfordult, hogy több százezerrel húztak le valakit így.

„Az elkövetők leemelik ezt a pénzt, amikor telefonkártyáról lehet fizetni, vagy például a szerencsejátékot keresik meg, és azon fogadásokat tesznek erre a pénzre, ezek ugye talált pénzek, tisztára mosott pénzek lesznek innentől kezdve” – nyilatkozta Tarcsa Csaba főkapitányi biztos.

Idén már több száz ilyen panaszt kaptak a bankok, százmilliós nagyságrendben károsították meg az ügyfeleket, akik szinte biztosan nem kapják vissza a pénzüket. „Ilyen esetekben a kártyabirtokos önszántából szabályos tranzakciót hajt végre, sajnos ilyen helyzetekben a banknak nincsen lehetősége arra, hogy a tranzakciót visszavonja, és az összeget visszafizesse” – emelte ki Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője.

Leggyakrabban az idős korú emberek jóhiszeműségét használják ki. Az idősek átverése miatt került K. Róbert és barátnője is a bíróság elé. A nő sírós hangon hívta fel áldozatait éjszakánként. A telefonkönyvből kifejezetten özvegy embereket választottak ki, az unokáiknak adták ki magukat.

„Volt olyan ügyünk, ahol több mint tízmillió forint került átadásra, volt olyan ügyünk is, amikor az ablakon egyszerűen csak kidobta zacskóban a pénzt az időskorú sértett, és így károsult” – ismertette Terdik Tamás, a BRFK bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese.

Április óta külön nyomozócsoport vizsgálja az úgynevezett unokázós bűncselekményeket. Eddig 32 elkövetőt fogtak el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »