Vietnamban halt meg az ’56-os menekült

Vietnamban halt meg az ’56-os menekült

Fél évszázaddal a halála után talán megkaphatja Holovits László a neki megígért amerikai állampolgárságot. A szovjet emlékmű megrongálása miatt 1956-ban Magyarországról elűzött, majd 26 évesen az amerikai hadsereg tagjaként Vietnamban elhunyt fiatal érdekében Sam Farr demokrata képviselő nyújtott be törvényjavaslatot.

Személyre szabott törvényjavaslatot nyújtott be egy amerikai képviselő, amely lehetővé tenné, hogy az 1956-ban Magyarországról elmenekülni kényszerült, majd 1967-ben Vietnamban, az amerikai hadsereg őrmestereként életét vesztő Holovits László posztumusz megkapja az amerikai állampolgárságot – számolt be a Monterey Herald című lap.

A cikk szerint Sam Farr, Kalifornia 20-as körzetének nyugdíj előtt álló képviselője nyújtotta be a törvényjavaslatot. Szóvivője, Sam Chiron azonban arra figyelmeztetett, nem lesz egyszerű elfogadtatni a javaslatot a képviselőházzal. Eddig az Egyesült Államok történetében elvileg mindössze hét személy volt, akinek megszavaztak ilyenfajta tiszteletbeli állampolgárságot, a szerencsések névsora pedig nagyon impozáns. Szerepel rajta Winston Churchill, Teréz anya és Raoul Wallenberg is. Bár a demokrata színekben politizáló Sam Farr már tavaly novemberben bejelentette, hogy a közelgő választás után visszavonul, szóvivője szerint azonban ha jövő év elejéig sem sikerül keresztülvinni a törvényjavaslatot, a jövőben egy másik képviselő újra beterjesztheti.

Holovits László Balatonföldváron született, és mindössze 16 éves volt, amikor 1956. október végén több fiatal társaságában levert egy vörös csillagot a helyi szovjet hősi emlékműről. Az esetről fénykép is készült, amely megjelent a helyi lapban. Amikor ezt meglátta a családja, azonnal tudták, a fiúnak el kell szöknie az országból. Először egy jugoszláv menekülttáborban kötött ki, majd Ausztriába, a klosterneuburgi lágerbe került, ahonnan 1958 elején két rokon segítségével továbbutazott az Egyesült Államokba. Ott 1959-ben csatlakozott a hadsereghez. A kaliforniai Fort Ordban szolgált, amikor találkozott Lindával, és a két fiatal egyből szerelembe esett. Néhány héttel a találkozásuk után megházasodtak, s azt tervezték, hogy családot alapítanak. Ez azonban csak terv maradt. Holovits Lászlót ugyanis 1967-ben Vietnamba küldték, s néhány héttel később, szeptember 23-án baráti tűz áldozata lett. Szolgálatát az Amerikai Egyesült Államok hadserege több magas kitüntetéssel is elismerte. Kaliforniában, a Mission Memorial Parkban nyugszik.

Története majdnem fél évszázaddal halála után, tavaly került reflektorfénybe. Özvegye, Linda ugyanis eldöntötte, kideríti, vajon valóban megkapta-e szerelme, amit ígértek neki a sorozásakor, azaz az amerikai állampolgárságot. Nos, úgy tűnik, a válasz erre az, hogy nem. Chiron szerint ennek az az oka, hogy bár a fiatalembernek volt zöldkártyája, az igénylést nem fejezte be. A hozzátartozóknak elvileg két évük lett volna a halála után, hogy a nevében befejezzék az eljárást, ez azonban nem történt meg. Linda a Monterey Heraldnak azt mondta, neki senki sem szólt arról, hogy függőben van férjének állampolgársági státusa.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »