Viera Žúborová: Orbán Viktor túl magasra tette a lécet

A domináns médiapropaganda és kormányzásának önkényuralmi stílusa nem tette lehetővé Orbán Viktornak, hogy teljesen sikeres legyen. A referendum, amely sok kérdőjelet idézett elő az európai országokban is, végül nem lett érvényes. (..)

 

Orbán Viktor kicsit túl magasra tette a lécet. A vasárnapi referendum az alábbi következtetéseket hozta:

 

-A magyar közösség erős polarizációja kérdéseket idéz elő két ellentétes, már-már szélsőséges csoportok létrehozásával kapcsolatban, akik továbbra is különböző szempontból tekintenek az európai témákra. (..)

 

-A magyar elit világos jelzést küldött az EU-nak, ahol eddig csak aktív látszata volt a migrációs probléma megoldásának és világos, hogy hasonló hangok más európai országokból is jönnek majd, ahol a populista és xenofób hangulat megfelelő termőtalaj a hasonló kezdeményezéseknek.

 

-Amennyiben az EU nem kezdi el ténylegesen foglalkozni a rendezett akadályokkal a tömeges migráció legyőzésére és nem mond világos nemet egyes migránsoknak Európába tartva, nem lesz képes ellenállni más krízishelyzeteknek, amelyek várnak rá.

 

-A magyar népszavazás világos üzenetet küldött minden populista politikusnak, hogy a gyűlölet terjesztése és külső ellenség kreálása nem elég eszköz a hatalom megerősítéséhez, a közösségek már világosan konkrét lépéseket szeretnének és nem csak a migrációs krízisben.

 

-A másik oldalon Orbán Viktor pozíciója erősödött, mert a három milliós tömeg, akik támogatták a referendumot, megerősíti helyzetét a nemzet és az európai kultúra védelmezőjeként.

(..)

Orbán Viktor tehát részben teljesítette célját, megkapta a felhatalmazást az elégedetlen európaiak képviseletére és világos üzenettel érkezik Brüsszelbe.

 

Ott bukott el, hogy túl magasra tette a lécet és az Achilles sarka pont az “érvénytelen” jelző lesz.

 

aktuality.sk –  Viera Žúborová:  Orbán pri utečencoch zvíťazil. Neúspešne

 

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »