VIDEÓ: Ilyen lesz a Cassini űrszonda utolsó dobása, a Nagy Finálé

A NASA Cassini névre hallgató szondája 1997-ben startolt el a Földről, most húsz évvel később megkapta az utolsó parancsot, egy öngyilkos ugrással beleveti magát a Szaturnusz légkörébe, ahol majd megsemmisül.

 

Húsz éves útja során a Cassini olyan adatokat küldött a csillagászoknak, amelyek forradalmasították a Naprendszerről alkotott képüket. Elképesztő mennyiségű, 250 millió fotót továbbított a Földre, a Marsról, a Jupiterről, és az összes útjába kerülő égitestről.

 

A Cassininak köszönhetően fedezte fel az emberiség az élet lehetséges nyomait a Marson. Az űrszonda szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a Dione (a Szaturnusz holdja) felszíne alatt hatalmas kiterjedésű óceán található. És képeket küldött arról is, ahogy az Enceladus (szinténa Szaturnusz holdja) felszínéről hatalmas mennyiségű, vizet tartalmazó anyag áramlik ki.

 

Az utolsó hakni forgatókönyve méltó befejezése lesz a húsz éves „szolgálatnak”. A szonda a Szaturnusz legnagyobb holdjának, a Titánnak a gravitációs mezejét használva több mint 112 ezer km/órás sebességgel kilövi magát a Szaturnusz felé. A bolygót egy kőtörmelékből álló gyűrűrendszer veszi körül, ám van egy 19 kilométer széles rés, amelyen keresztül elérheti a bolygó felszínét.

 

A Cassini az utolsó pillanatig küldeni fogja az általa érzékelt adatokat a Földre, amivel értékes információkhoz juttatja a tudósokat a Szaturnusz felszínéről. Aztán az utolsó pillanatban a légköri súrlódástól szétesik, darabjai pedig elégnek.

 

A NASA ezt nevezi a Nagy Finálénak.

 

We say goodbye to Nasa’s Cassini as it accepts its final mission: a death plunge into Saturn pic.twitter.com/YnMucbkpoF

— The Guardian (@guardian) 2017. szeptember 14.

 

TheGuardian.com

Nyitókép:nasa.org


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »