Videó: így hangzott egykor 24 ősi nyelv

Videó: így hangzott egykor 24 ősi nyelv

Hogyan szólhatott a négyezer évvel ezelőtti egyiptomi nyelv? Melyik mai nyelvhez hasonlít a sumér csevej? És az akkád vagy a föníciai? Mennyiben hasonlít az ősi japán a maihoz? Ki érti meg a középkori angol? Milyen nyelven beszéltek a vikingek? Hogyan hangozhatott az Inka Birodalomban használt kecsua nyelv a spanyol hódítás idején? És Hérodotosz görögje? Hasonlít a némethez a mára már kihalt gót nyelv? Egy közösségi videó megosztó portálra feltöltött, 2014-es felvétel arra tesz kísérletet, hogy 24 darab, mára már nagyrészt kihalt vagy jelentősen átalakult ősi nyelvet, pontosabban a a kiejtését mutassa be 15-20 másodperces etapokban.

Természetesen nem lehet teljesen pontosan rekonstruálni, miként hangozhatott a 2500 évvel ezelőtti kínai vagy a Krisztus előtt 1300 körül beszélt hettita nyelv, sőt még talán azt sem, miként beszéltek a 12. századi szlávok, ugyanakkor a That Language Channel által feltöltött videó roppantul érdekes kísérletet tesz erre.

Néhány magyarázat: a videóban is hallható Ge’ez egy ősi déli sémita nyelv, amelyet Etiópiában, Eritreában és Afrika keleti szarvában használtak. Az Akszúmi Királyság, majd később az etióp császári udvar hivatalos nyelvévé vált. A felvétel utolsó részénél a „Ryukyuan” feliratot látjuk, ez a mai Japán legnyugatibb pontjának számító Rjúkjú-szigetekre (Okinava is a tagja), illetve lakosaira utal.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »