Vidéki iskolák engedély nélkül

Vidéki iskolák engedély nélkül

Bár évről évre csökken azon tanintézetek száma, amelyek nem rendelkeznek egészségügyi engedéllyel, még mindig 67 olyan iskolaépület van Hargita megyében, ahol nincs például vezetékes víz vagy vízöblítéses illemhely. 

gorocsfalvi iskola vn 002_b(képünk illusztráció)

Tar Gyöngyi, a Hargita megyei egészségügyi igazgatóság vezetője elmondta, az intézmény munkatársai minden évben ellenőrzik az engedély nélküli épületek helyzetét, illetve felmérik, milyen állapotok uralkodnak a megye 550 oktatási intézményében. Ősszel ismét átfogó ellenőrzéseket tartanak, hogy jelezzék a helyi önkormányzatoknak, hol lehetne jobb körülményeket biztosítani az iskolakezdésig. A központi iskolák rendelkeznek egészségügyi engedéllyel, a legtöbb gond általában a peremvidéki, kis létszámú gyermekcsoportokat befogadó iskolákkal, óvodákkal van – mondta Tar Gyöngyi.

Az engedély hiányának oka leggyakrabban az, hogy az iskolaépületben nincs bevezetve a vezetékes ivóvíz, vagy nincs megfelelő illemhely, de olyan esettel is találkoztak, amikor az iskolaépület nem volt alkalmas az oktatásra. Bizakodásra ad okot azonban, hogy az idén engedély nélkül működő iskola- vagy óvodaépületek közül már több esetében is jelezték a helyi önkormányzatok, hogy vannak tervek a fejlesztésekre, javításokra. Illetve az is, hogy az egészségügyi működési engedélyek helyzete évről évre javul: az egészségügyi igazgatóság tavalyelőtt lapunk rendelkezésére bocsátott adatai szerint 2014-ben még 106 olyan oktatási rendeltetésű épület volt a megyében, amelyeknek nem volt engedélye, idén ez a szám 67-re csökkent. Tar Gyöngyi szerint ezzel a mutatóval Hargita megye még mindig az országos átlag fölött áll.  


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »