Vesztésre állnak a Nyugat-barát „mérsékelt terroristák” Szíriában

Négy év után elveszítik legfontosabb bástyájukat, Aleppót a szír lázadók. Hétvégén a kormányerők és a kurd csapatok ellenőrzésük alá vonták a felkelők által uralt keleti városrész négy legfontosabb lakónegyedét, a harcok hétfőn is folytatódtak.

Magyar Menedék - Karácsony

Hétfőre kurd fegyveres támogatással Aszad csapatai a teljes észak-keleti városrészt visszafoglalták. A 2012 óta tartó fegyveres harcokban ez az ellenzék legnagyobb veresége, hiszen Aleppó nemcsak az ország második legnagyobb és legfontosabb városa, hanem az Aszad-elleni lázadás szimbóluma is.

A kormányerők Aleppo teljes bevételére irányuló offenzívája 14 napja tart. De ezt megelőzően is folyamatosak voltak a harcok. A februári genfi béketárgyalás kísérlet is ezért futott zátonyra. Egész nyáron, őszön heves harcok folytak, a város keleti negyedeit hetekig folyamatosan bombázta a szíriai és az orosz légierő. Humanitárius válság alakult ki, több tűzszünet kísérlet volt, de a válság nem lett jobb. Az orosz vadászgépek október közepén felfüggesztették a légitámadásokat, de november közepén újra megjelentek és segítik Aleppo végső ostromát.

Az eddigi tűzszünetek alatt alig-alig menekültek ki civilek az ostromlott városrészből. Most hétvégén több mint 10 ezren menekültek ki, ők arról számoltak be, azért nem tudnak kiszabadulni a harcok elől, mert a felkelők mesterlövészei lőnek a humanitárius folyosót igénybe vevő civilekre.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »