Veszélyes, rákkeltő vegyületeket szabadíthat fel a grönlandi jég olvadása

Mérgező, veszélyes anyagok, rákkeltő klórvegyületek szabadulhatnak fel, ha elolvad a jég a Grönlandon lévő Camp Century nevű, egykori amerikai katonai kutatóbázis fölött.

A veszélyre William Colgan, a kanadai York Egyetem kutatója mutatott rá a Geophysical Research Letters című szaklapban.

Az amerikai hadsereg mérnökei 1959-ben alakították ki a katonai bázist Grönlandon a több méter vastag hótakaró alatt. Laborok, kórház, templom és egy mozi is tartozott a bázishoz, ezeket alagutak kötötték össze egymással.

“A bázison szolgáló mintegy kétszáz katona hivatalosan sarkvidéki kutatóprojekten dolgozott, a Camp Centurynek azonban titkos feladata is volt: az Iceworm-projekt. A projekt célja az volt, hogy a bázison Szovjetunió elleni atomrakétákat készítsenek és teszteljenek.”

A mérnökök azonban megállapították, hogy a jégtömegek a korábban feltételezettnél gyorsabban mozognak, emiatt az alagutakat a beomlás veszélye fenyegeti. 1967-ben az amerikaiak elhagyták a bázist.

A hadsereg magával vitte a reaktort, de”nagy mennyiségű veszélyes és mérgező anyag maradt hátra: rákkeltő klórvegyületek, poliklorinált bifenilek (PCB), több mint 1890 hektoliter gázolaj, ismeretlen, nagy mennyiségű radioaktív hűtővíz és több ezer liternyi fertőzött szennyvíz.”

A hótömegekbe zárva úgy tűnt, nem jelenthetnek veszélyt a hulladékok.

William Colgan a tanulmányában kifejtette, miként kerülhet a környezetbe mérgező hulladék a Föld felmelegedése következtében. Ez tönkreteheti a közeli ökoszisztémát és az emberi egészségre is káros lehet. Különösen a PCB-k jelentenek nagy veszélyt az emberekre és állatokra, ha bejutnak a felszíni vizekbe.

Az északi sarkvidéken a hőmérséklet gyorsabban emelkedik, mint a világ többi részén. 2090-re az olvadó jég mennyiségét már nem egyenlíti ki a lehulló hó, emiatt felszínre kerülhetnek a mérgező hulladékok

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Négyszáz évig is élhet a grönlandi cápaFél méterrel nőhet a tengerszint egy olvadó grönlandi gleccser miattRovatok: KülföldTelepülés: VilágCímkék: külföld, Grönland, jégolvadás, természeti katasztrófa, rákkeltő anyagokForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »