Veszélyes lehet a fapados Paks 2

Komoly esély van rá, hogy a Paksi Atomerőmű bővítése, az új reaktorblokkok nem felelnek meg az európai biztonsági előírásoknak – írja a Népszabadság pénteki számában.

A lap szerint az Orbán-kormány a paksi bővítést érő kritikákra, támadásokra gyakran példálózik azzal, hogy Finnországban is az oroszok építenek atomerőművet, s ha a finneknek megfelel a Roszatom által szállított reaktor, akkor Magyarország miért ódzkodna attól. Csakhogy – állítja a cikk szerzője -, a két ország nem ugyanazt az erőművet kapja, a finn magánberuházó a teljes konstrukció átalakítását megkövetelő biztonsági kiegészítéseket kért a szállítótól. Így például előírták egy kettős kupola beépítését az atomerőműbe, ami kívülről egy repülőgép becsapódásától, belülről pedig egy esetleges robbanástól védené a létesítményt. Ezen kívül előírták olyan egymástól elkülönült biztonsági alrendszerek kiépítését, amelyek tűzeset, árvíz, földrengés bekövetkezésekor is megbízhatóan működnének.

A biztonság növelésének természetesen ára van, független szakértők szerint a módosítások akár a duplájára is emelhetik a költségeket. A Népszabadság szerint Paks esetében a hasonló módosítások egymilliárd euróba kerülhetnének, ami a jelenleg tervezett 10 milliárd eurós költség tizede, de a magyar kormány lemondott az áttervezésről, bár Lázár János miniszter állítja: a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő erőművet vásárol Magyarország. Kétséges ugyanakkor, hogy változtatások híján megkaphatja-e Paks 2 a működési engedélyt az Európai Unióban – állítja a lap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »