Veszélyben van három somogyi település vízellátása

Veszélyben van három somogyi település vízellátása

Nyár óta nincs megfelelő vízszolgáltatás három Somogy megyei faluban, Vízváron, Bélaváron és Heresznyén. Azóta a glóbuszt tartálykocsi tölti, ami eddig több millió forintjába került a szolgáltatónak. Az állapot január közepéig biztosan fennmarad, ha hidegre fordul az időjárás, nem kizárt, hogy 1200 embernek tartályból kell hordania a vizet.

Augusztus óta naponta tizenháromszor fordul a szolgáltató tartálykocsija Vízvár és Bolhó között azért, hogy megtöltse a hidroglóbuszt. A három települést ellátó kút tönkrement, azóta csak így tudják megoldani az ellátást. Előfordult, hogy kifogyott, akkor a helyiek egy másik kútról hordták a vizet.

„Volt olyan, ide kellett jönni vízért. Ide, az orvosi rendelő előtt van egy kékes szivattyúkút. Onnan kellett hordani a vizet” – mondta el Mohácsi László.

A bélavári óvoda konyháján harminc főre főznek. Az egyik szakács, Varga Melinda szerint többször előfordult, hogy vízhiány miatt leállt a munka.

– Volt sokszor zavarosodás és nyomáshiány is, és úgy hogy nem is tudtunk róla. – Mit tudtak olyankor csinálni? – Hát, vártunk, amíg meg nem jön a nyomás, mert hiába hívtuk a DRV-t, azt mondták, hogy nem tudják, hogy mikor fog visszatérni a rendes víz.

Az új kútra 27 millió forintot kaptak a belügyminisztérium vis major keretéből. Arra az esetre válságtervet kellett készíteni, ha a glóbuszt a fagy miatt nem lehet tölteni. A falvakban vételi pontokat jelöltek ki, ahová tartályokat helyeznek ki.

„Akkor kérjük mondjuk a katasztrófavédelemnek a segítségét, ha a DRV mint szolgáltató az ő gépparkjával nem tudja megoldani a szállítást a nedves útviszonyok miatt, akkor elképzelhető, hogy a katasztrófavédelemnek van olyan tartálykocsija, ami hogyha fertőtlenítve van, akkor meg lehet vele oldani a vízszállítást” – közölte Vízvár polgármestere, Kozma László.

A tervezés, a kivitelezés, a beüzemelés és a szükséges engedélyeztetések legalább másfél hónapot vesznek igénybe, így legkorábban január közepén állhat helyre a vízszolgáltatás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »