Veszélyben az EU-alapítók a Brexit miatt

Nagy-Britannia távozása az EU-ból súlyosan megviseli majd a szigetország gazdaságát, és az uniós államokat is, különösen Írországot – erre a következtetésre jutott a német IFO intézet tanulmánya, ami kiemeli, hogy elhanyagolható negatív hatással lesz a Brexit az USA-ra, Oroszországra és a Közel-Keletre.

 

A 112 országból származó 762 szakértő megkérdezésével összeállított felmérés szerint a legveszélyeztetettebb országok a régi 15-ök (a 2004-ben és utána csatlakozott országok nélküli Unió), vagyis Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország.

 

Közép távon persze veszítünk rajta mi is, Közép-Európában, illetve a dél-kelet európai országok, mint Málta vagy Ciprus.

 

Viszonylag sokat veszt Németország a britek távozásával, a szakértők szerint gazdasági növekedése három százalékponttal is visszaeshet. Németország számára Nagy-Britannia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partner.

 

 

Euractiv.sk

Nyitókép: yle.fi


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »