Veszélyben a vajdasági falusi iskolák fennmaradása

Veszélyben a vajdasági falusi iskolák fennmaradása

Több mint 60 kihelyezett tagozat, illetve falusi iskola fennmaradása forog veszélyben Vajdaság-szerte, mert kevesebb, mint 15 diákjuk van. Néhány észak-bácskai és bánáti iskolában a legsúlyosabb a helyzet, hiszen ezekben az iskolákban nem ritka, hogy mindössze egy-két diák ül a tanteremben.

Például a völgyparti (Obornjača) iskola harmadik osztályába mindössze 7 gyermek jár, és rajtuk kívül még egy két évvel fiatalabb diák. Bendi tehát völgyparton az egyetlen elsős, és a tanítónéninek bizony nem könnyű a dolga, ha a kis elsős számára megfelelő oktatásról szeretne gondoskodni.

“Bendit egy osztályba tettük a harmadikosokkal, hogy ne egyedül üldögéljen a tanteremben, így amíg a harmadikosok oldják saját feladataikat, én egyéni foglalkozást tartok neki“, magyarázza a tanító néni.

A valkaisori (Sterijino) iskola idén gyermekzsivaj nélkül maradt. Az elhagyott tantermek ékes bizonyítékai az országszerte jellemző elvándorlásnak. Néhány éve a valkaisori iskolának még 12 tanulója volt, tavaly már csak kettő. Az egyetlen iskoláskorú gyermek, aki idén itt kezdte volna az évet, az adai iskolába került, hogy ne legyen itt egyedül. Adán azt mondják, a valkaisori iskola hivatalosan még mindig nem zárt be, és a helybeliek azért szorítanak, hogy talán jövőre több lesz a diák.

“Hátha valaki vesz itt házat, erre várunk, hátha visszajönnek a fiatalok falura. Az idén így hagytuk, hátha valaki meggondolja magát, jövőre meglátjuk, mit mond a minisztérium és a tartomány“, mondta Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatónője.

Az illetékesek szerint várhatóan számos vajdasági iskolát bezárnak majd a közeljövőben. A 345 vajdasági iskola egyhatodának kevesebb, mint 120 tanulója van, és leginkább azoknak az iskoláknak a fennmaradása a kérdéses, amelyekben kevesebb, mint 10 diák tanul.

“Hogy mi lesz az egyes iskolák sorsa, egyelőre nem tudni, de Vajdaság egészét tekintve számos iskola áll bezárás vagy legalábbis összevonás előtt. Bánátban és Észak-Bácskában a legrosszabb a helyzet. A helyi önkormányzatok a rájuk nehezedő nyomás és a helyi lakosság iránti felelősség miatt mindig ellenezni fogják az iskolák bezárását, de az államnak kell kidolgoznia egy erre vonatkozó stratégiát és döntést hoznia arra vonatkozóan, hogyan oldja meg a fennálló helyzet jelentette gondot“, mondta Aleksandar Jovanović tartományi oktatási titkárhelyettes.

Az üres osztályok fenntartása egyáltalán nem olcsó, de a diákok nagyobb helységekbe történő szállítása sem ingyenes, a helybeliek pedig egyetértenek abban, hogy az iskolák megszüntetése a falu megszűnését fogja eredményezni. (N1)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »