Veszélyben a szíriai békefolyamat

Veszélyben a genfi béketárgyalások folytatása, mivel a szíriai tűzszünet az összeomlás szélére került a hétvégén kiújult harcok miatt.

Több mint harminc ember, köztük nők és gyerekek vesztették életüket a Damaszkusz és Aleppó körüli harcokban és légicsapásokban – közölte a szíriai eseményeket nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet. Az OSDH vezetője, Rámi Abder-Rahmán már szombaton úgy vélte, hogy a február 27-e óta érvényben lévő tűzszünet gyakorlatilag nem létezik többé, mivel azt a kormányerők és a felkelők is sorozatosan megsértik.

Aleppóban folytatódik a vérengzés

A stratégiai szempontból kulcsfontosságú északi városban, Aleppóban végrehajtott légitámadásokban legkevesebb 18 ember halt meg. Az OSDH szerint a vasárnapi bombázásokat a kormányerők harci repülőgépei hajtották végre; helyi aktivisták az elmúlt napokban orosz légicsapásokról is jelentettek. Az ország hivatalos hírügynöksége ugyanakkor a lázadók támadásairól, és azok áldozatairól jelentett. A SANA szerint tízen vesztették életüket a felkelők rakétatámadásaiban, amelyek célkeresztjében iskolák és civilek lakta környékek voltak.

A kettészakadt nagyvárosban – amelynek keleti felét a lázadók, nyugati részét a kormányhadsereg tartja ellenőrzése alatt – az al-Kaida terrorhálózat helyi ága, az an-Núszra Front csekély jelenléttel bír, míg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek nincs helyi erőssége. Ez utóbbi csoportokra nem vonatkozik a tűzszünet, de a volt gazdasági központban jelen lévő alakulatok bombázása a fegyvernyugvás megsértésének számít.

Aleppóban a háború 2011-es kitörése előtt mintegy 2,5 millió ember élt, több mint Damaszkuszban. Az ország exportjának egy harmadát az északi nagyvárosban állították elő, amely földrajzi fekvése miatt is az öt éve tomboló polgárháború legfontosabb csataterének számít. Bassár el-Aszad elnök haderőinek egyik fő célja, hogy elvágja az utolsó olyan útvonalat, amelyen keresztül a török határhoz közeli városban harcoló felkelők ellátását biztosítják.

Felfüggesztik a részvételüket

Az OSDH szerint Damaszkusz keleti elővárosában, Dúmában 13-an vesztették életüket a kormánycsapatok szombati tüzérségi támadása során. Helyi aktivisták szerint sem az an-Núszra Front, sem pedig az IÁ fegyveresei nem harcolnak a vidéken.

A több tucat ellenzéki szervezetet tömörítő Legfelsőbb Tárgyaló Bizottság bejelentette, hogy felfüggeszti részvételét a genfi béketárgyalásokon. Az egyik tagszervezet szerint csak akkor ülnek vissza a tárgyalóasztalhoz, ha az Aszad-rezsim abbahagyja a „vérengzést”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »