Veszélyben a Ruszwurm Cukrászda

Veszélyben a Ruszwurm Cukrászda

Birtokvédelmet kértek, így ismét működik a Ruszwurm Cukrászda, viszont úgy tűnik, a Budavári Önkormányzat be kívánja záratni a helyet.

Rendőrök és közterület-felügyelők bukkantak fel múlt csütörtökön a Várnegyedben lévő, 189 éves Ruszwurm Cukrászdánál, közölve, hogy visszavonták a hely teraszengedélyét – számolt be róla a Magyar Narancs Online. Azon nyomban be is kellett pakolni az asztalokat és székeket, a vendégeket pedig felállíttatták, miközben a Narancs szerint még hivatalos végzés sem volt a közterület-felügyelet munkatársainál. Utóbbiak azt állították, a polgármester utasította őket az intézkedésre.

A Ruszwurm Kft. és a cukrászda egyik tulajdonosa, Szamos Miklós ezután birtokvédelmet kért ügyvédjén keresztül, így a terasz újra működhet. A Narancs szerint úgy tűnik viszont, a Budavári Önkormányzat be kívánja záratni a helyet.

Nyolcszoros bérleti díj

Szamos a lapnak elmondta, már 2011-ben kapott egy levelet Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester aláírásával, ebben pedig jelezték, hogy az önkormányzat nyolcszorosára emelné a bérleti díjat. A határozatlan idejű szerződést egyben ötéves, határozott idejűre kívánták módosítani. A levél végén belebegtették azt is: „Abban az esetben, ha javaslatunk elutasítaná, megvizsgáljuk a bérleti díj fenti mértéket meghaladó emelésének, illetve a jogviszony megszüntetésének lehetőségét”. Szamos ugyanakkor csak a bérleti díj duplázásába lett volna hajlandó belemenni, amennyiben megmarad a határozatlan idejű szerződés.

Végül nem sikerült megegyezni, így a kerület felmondta a bérleti szerződést, hogy ezt aztán 2014 márciusában visszavonja. Majd az önkormányzat tavaly újra felmondta, és egy év haladékot adott: most úgy néz ki, kevesebb mint egy hónapja lehet a cukrászdának.Szamos elmondta, rendesen fizették a bérleti díjat, az önkormányzat pedig nem szüntetheti meg így a bérleti jogviszonyt, és ha nem tudnak megegyezni, az illetékes bíróságnak kell döntenie.

A Ruszwurm 1827 óta működik a Szentháromság utcában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »