Versenyfutás Rakkáért: satuban az Iszlám Állam

Versenyfutás Rakkáért: satuban az Iszlám Állam

Támadásra készülnek a szíriai kormányerők a dzsihadisták fővárosa ellen azok után, hogy világossá vált számukra: az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők egyre inkább megközelítik Rakkát. Az elitegységek máris megérkeztek az iszlamisták fellegvárának közelébe.

Hatalmas konvojban utaztak a hétvégén a Szíriai Arab Hadsereg katonái a Hama és Rakka tartomány közti határra, hogy részt vegyenek a következő támadásban, mellyel Rakka városát szabadítanák fel az Iszlám Állam (IÁ) uralma alól – jelentette az Al Masdar News, amely szerint a kormányerők főparancsnoksága parancsot adott Rakka felszabadítására.

A lap szerint a támadásra már az elkövetkező hetekben számítani lehet, előtte pedig egyre több katonát fognak Hama tartomány keleti részére vezényelni.

Sürgető jelek

Habár a szír kormányerők már többször is jelezték, hogy a következő lépéseik közt szerepel Rakka visszafoglalása, eddig a februári előrenyomulásuk volt a legeredményesebb az Itrija–Tabaka-vonalon. Az utóbbi város határában azonban meg kellett állniuk, mert a többi front tartása – és természetesen Palmüra visszafoglalása – fontosabb volt.

Azonban az elmúlt két hét során egyre több jel utalt arra, hogy északon a kurdok készülődnek valamire. Először az Egyesült Államok vezette koalíció Rakka elhagyására szólította fel röplapokon a szíriaiakat. „Nem ez volt az első alkalom, hogy a szövetségesek repülőgépei röplapos üzeneteket juttattak el Rakkába, de kétségkívül ez az első, hogy a lakosokhoz szólnak és a település elhagyására szólítják fel őket” – mondta akkor Abu Mohammad, a Rakkát Csendben Lemészárolják nevű civil szerveződés alapítója. Az aktivista rámutatott: a koalíciós erők eddig a dzsihadistáknak célozták üzeneteiket, amelyek lényege az volt, hogy „közel a vég”.

Ezek után a többségében kurdokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet egyik parancsnoka jelezte az egyik népszerű közösségi oldalon: „Az SDF valamennyi egységének részvételével hadműveletet kezdünk Rakka északi részének felszabadítására.” Hozzátette: az offenzívát támogatja az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció is.

Növelte a szír kormányerők aggodalmát, hogy kiderült: Szíriába érkezett Joe Votel tábornok, a közel-keleti amerikai erők (Centcom) vezetője, aki a helyben állomásozó különleges amerikai erőkkel és helyi harcosokkal találkozott.

A kurdok a tettek mezejére lépnek

Habár múlt szerdán az SDF egyik szóvivője jelezte, hogy az Egyesült Államok által támogatott szíriai milíciák nem készülnek Rakka ostromára, csupán a várostól északra fekvő területek visszafoglalása a céljuk, ma már egyre nyilvánvalóbb: a kurdok rövidesen elérhetik Rakka város határát.

Az iráni Fars hírügynökség szerint az IÁ csak kedden 12 faluból vonult vissza Tabaka régióban, miután többtucatnyi tagjuk halt meg vagy sebesült meg az SDF-fel folytatott harcok során. Tabakában található egyébként az a légibázis, amit másfél évvel ezelőtt veszítettek el a kormányerők egy több száz halálos áldozatot követelő ütközetben.

Aszadék felveszik a kesztyűt

A kurdok előrenyomulása után a szír kormányerőknek aligha maradt sok választásuk: most ők is beszállnának Rakka visszavételébe. Az Al Masdar News szerint eddig 4800-5000 katonát vezényeltek a térségbe. Köztük nemcsak a szír hadsereg katonáit találhatjuk meg, hanem félkatonai egységek tagjait is, akik már korábban megmutatták erejüket a szíriai csatatereken.

Ez utóbbiak közül eddig kétségtelenül a Szukúr asz-Szahra, vagyis a Sivatagi Sólymok nevű milícia bizonyult a leghatékonyabbnak. Az elitalakulatot még a szíriai háború elején szervezték meg 25 és 40 év közötti veteránokból és önkéntesekből, ma nagyjából 5000 harcost tudhatnak a soraikban. A háború folyamán nagyrészt speciális feladatokat kaptak a különböző frontokon, így az aleppói csata és a latakiai offenzíva mellett további fontos helyszíneken is részt vettek a harci műveletekben. Itt nagyrészt könnyű fegyverekkel vették fel a harcot az ellenséggel, a kormánysereg pedig tüzérségi támogatással biztosította őket. Legutóbb a palmürai csatában hívták fel magukra a figyelmet, ahol a Tigris alakulatokkal utcáról utcára számolták fel a dzsihadisták állásait.

Konvojban vonulnak a szír hadsereg katonai járművei Itrija felé:

Rakka visszavétele azonban korántsem lesz könnyű feladat: ehhez az Eufrátesztől délre eső Tabaka városának felszabadítása nélkülözhetetlen. Így könnyen előállhat olyan helyzet, hogy Rakka visszafoglalásához mind a kormányerőkre, mind pedig az amerikaiak által támogatott SDF-re is szükség lesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »