Verekedés után százak léptek meg egy menekülttáborból

Csütörtök este afgánok és szíriaiak verekedtek össze a Hzíosz szigetén lévő túlzsúfolt befogadólétesítményből, hogy egy másik, jelenleg használaton kívüli központba menjenek. Korábban kiderült: erről a szigetről is megkezdik hétfőn a menekültek visszatoloncolását Törökországba.

A Ta Nea nevű görög újság jelentése szerint a tömeg átvágta a tábort körülvevő dróthálókerítést, majd elindult az égei-tengeri sziget kikötője felé.

A központot elhagyók újságíróknak azt mondták, hogy nincsenek többé biztonságban a befogadóközpontban, ezért átmennek egy régi, elhagyatott táborba, amely a kikötő közelében van. A parti őrség illetékesei megerősítették az újság értesülését.

Összecsapás a kitörés előtt

A hiószi regisztrációs központban péntekre virradóra összetűzések robbantak ki a Törökországba történő visszaszállításra váró afgán és szíriai migránsok között. A rendőrség bódító gránátokat vetett be ellenük.

Az ANA görög hírügynökség úgy tudja, hogy öt ember szorult kórházi ápolásra a zavargások után. A menekültközpont létesítményeiben súlyos károk keletkeztek, megrongálták az orvosi ellátót is.

A migránsokkal rokonszenvező aktivisták azt mondták, hogy a csetepaté előtti estén az ott lévő menekültek tüntettek, szabad eltávozást követelve.

Túlzsúfoltság mindenhol

Az 1200 fő elhelyezésére tervezett híoszi befogadóközpontban 1500-an zsúfolódtak össze, így a hatóságok már tervbe vették, hogy egy részüket átszállítják más táborokba.

Az EU és Ankara között március 20. óta érvényben lévő menekültügyi megállapodás keretében hétfőtől megkezdik a menekültek első csoportjának visszaszállítását Törökországba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken arra figyelmeztetett, hogy a migránsok testi épségét és jogbiztonságát szolgáló óvintézkedéseket kell foganatosítani, még mielőtt elindul a procedúra. 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »