Verekedés tört ki a török parlamentben

Ismét verekedés tört ki a török parlamentben hétfőn. Ütötték, rúgták egymást a politikusok, amikor a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló javaslatról vitáztak – jelentette a Dogan török hírügynökség.

A leendő alkotmányt megalkotó parlamenti bizottság ülésén a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) politikusai különböztek össze a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) tagjaival. Volt, aki vizespalackot dobott képviselőtársához a terem egyik végéből a másikba, míg mások a közelharcot részesítették előnyben. A téma ezúttal is a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítási javaslat volt. A változtatást a kormány szeretné elérni, mivel Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal vádolja a kurdbarát pártot és annak vezetőit, hogy azok kapcsolatban állnak a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel.

A feszültséget hétfőn az szította, hogy Bekir Bozdag igazságügyi miniszter bírálta a legutóbbi erőszakos megnyilvánulásokat. Mint mondta, a mutatott viselkedés nem méltó képviselőhöz. A verekedést két isztambuli képviselő, Mehmet Metiner az AKP-ból és Garo Paylan a HDP-ből kezdte.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) egyik ankarai képviselője, Murat Emir felállt az egyik asztalra, és onnan próbálta meg csitítani kollégáit.

Többen megsérültek, őket kórházba szállították.

Korábban is verekedtek

Legutóbb múlt szerda este volt hasonló verekedés a török parlamentben. Akkor szintén ebből az okból tört ki a konfliktus, az ülést felfüggesztették és hétfőre halasztották. Szerdán öt embert kellett orvosi ellátásban részesíteni.

Az alkotmánymódosító javaslat további feszültséget kelt a török–kurd konfliktusban, amely két és fél év fegyverszünet után tavaly júliusban robbant ki újra. A török haderő tavaly december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen az ország délkeleti részében. Az összecsapások során július óta a biztonsági erők több mint 350 tagja vesztette életét, és a PKK mintegy 5400 lázadóját „tették ártalmatlanná”. Az 1984 óta tartó konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »