Veréb István is ott lesz Rióban

A második napra is jutott egy magyar olimpiai kvóta a nagybecskereki európai olimpiai kvalifikációs birkózótornán. A szabadfogású Veréb István (86 kg) megszerezte Magyarország harmadik olimpiai kvótáját, miután a nagybecskereki európai olimpiai kvalifikációs versenyen szlovák, olasz és lengyel versenyzőket legyőzve jutott a súlycsoport döntőjébe. Az aranyéremért a fehérorosz versenyzővel kellett volna összecsapnia, ám Mahamadov visszalépett a mérkőzéstől, így Lőrincz Tamáshoz hasonlóan ő is aranyéremmel zárt.

A korábbi vb-, és Eb-bronzérmes Veréb kihasználva a remek sorsolását, és előbb a szlovák Matejovot és az olasz Canevát egyaránt technikai tussal verte, majd az elődöntőben, már a riói szereplési jogért a lengyel Marcinkiewiczet is felülmúlta 8-3-ra. Ezzel a magyar szabadfogású szakág első ötkarikás kvótája született meg.

– Már a rigai Eb-n is jó formában éreztem magam, de ott egy figyelmetlenség miatt nem voltam eredményes. Most kedvező sorsolást kaptam, a szlovákról tudtam, hogy a végén elfárad, az olaszt meg kellett vernem, a lengyeltől viszont eddigi öt meccsünkön mindig kikaptam. Ám tisztában voltam vele, milyen technikákat csinál, ezeket sikerült kizárni, s a második menetre már az ereje is elfogyott. Nagyon boldog vagyok, innentől kezdve kizárólag Rióra koncentrálok – értékelt a Csepel kiválósága.
Aztán késő délután az aranyérem is a nyakába került, miután a fehérorosz Mahamadov a biztos kvótaszerzés után nem állt ki Verébbel.

A torna második napján másik négy honfitársunk is szőnyegre lépett. Barka Emese (58 kg), Sastin Marianna (63) és a kötöttfogású Szabó László (75) egy-egy győzelem után, a szabadfogású Gulyás Zsombor (74) pedig egyből kikapva maradt le a kvótáról, legközelebbi javítási lehetőségük jövő héten Ulánbátorban adódik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »