Venezuela az éhínség küszöbén

Venezuela az éhínség küszöbén

Venezuela az éhínség küszöbén áll. Az élelmiszerhiány olyan méreteket ölt, hogy sok szülőnek inkább kihagy egy-egy étkezést gyermekei javára. „Kitolom a reggelit, ameddig csak tudom. Inkább 10-11 körül adok reggelit a gyerekeknek, hogy kibírják ebédig. Ha van ebédem, nincs reggelim”, mondja egy La Pastora-i háromgyermekes anya.

 

La Pastora a venezuelai főváros, Caracas nyugati felében található, ez az egyik legszegényebb vidék az agglomerációban. A jegyrendszer bevezetése óta korareggeltől emberek tucatjai állnak sorba az üzletek előtt, hogy nekik is jusson valami az élelmiszerekből. A BusinessInsider szerint az üzletek polcai üresek – egy négyéves kislány például már egy hónapja nem jutott tejhez.

 

Idén tovább erősödött a venezuelai gazdasági válság, ami vágtató inflációval és súlyos áruhiánnyal párosult. A kevés élelmiszer miatt egyre többször támadják meg az állami segély szállítmányokat. Az utcákon az elégedetlen tömeg megoldást követel a kormánytól.

 

Hiánycikk a vécépapír. Forrás: HNonline.sk

 

Könnygáz és éhínség

 

A rendőrség a kétségbeesett lakosokkal szemben egyre keményebben lép fel. Mikor a Kolumbiával határos San Cristóbal városában az éhező tömeg be akart törni az állami készletek raktárába, a rendőrség közéjük lőtt. Egy 42 éves nőt halálosan megsebesíttek. A helyi sajtó szerint a nőt arcon lőtték, miközben cukrot és lisztet keresett. A városok utcáin rendszeresen vetnek könnygázt az élelmiszert követelő emberek ellen.

 

Forrás: HNonline.sk

 

Nicolás Maduro elnök a gazdag arisztokratákat okolja az országban kialakult helyzetért, akiket szerinte „idegen imperialisták” pénzelnek. A puszta megélhetés bizonytalanságai miatt azonban egyre kevesebben hiszik el az elnök szavait. Ezt szeretné kihasználni az ellenzék arra, hogy Maduro-t egy referendum segítségével leváltsák.

 

 

A venezuelai import 60 százalékkal esett vissza, az ipar félgázon működik, így se munka, se külkereskedelem, a belföldi kereskedelem pedig nem képes ellátni a lakosság legnagyobb részét.

 

Forrás: HNonline.sk

 

HNonline.sk

Nyitókép: Reuters.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »