Vendégpolgárőröket vetnek be a migránsok ellen

Több megye polgárőrszervezeteitől is kapnak segítséget a Csongrád megyei polgárőrök: heti váltásban 15 fő erősíti majd a megye déli határszakaszán lévő helyi szervezeteket – mondta Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke Mórahalmon. A migrációban leginkább érintett nyolc településen eddig mintegy 230 polgárőr volt, akik a rendőrség és a katonaság munkáját is segítették.

Tavaly több százezer migráns lépte át a magyar határt délen. A határzár felépítése után számuk a töredékére csökkent, akik mégis átjutnak a műszaki határzáron, azokat elfogják és a tranzitzónákhoz kísérik. Az embercsempészek száma viszont nőtt, ezért szigorították az ellenőrzéseket a hatóságok.

„Nagyon fontos szerepe lett, és felértékelődött a mélységi ellenőrzés. A mélységben komoly, operatív bűnügyi munkát végzünk, és biztos érzékelik, hogy lényegesen több rendőr jelent meg a településeken, ez ugye a hármas határtól egészen a Bács megyei csatlakozásig. Folyamatos és komoly rendőri jelenlét van a mélységben, okmányt ellenőrzünk, próbáljuk kiszűrni azokat a személyeket, akik embercsempészéssel kapcsolatba hozhatók, ebben nagy segítségünkre van a polgárőrség” – mondta Gulyás Zsolt, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese.

Magyarországra idén csaknem 26 ezren próbáltak bejutni. „Több millió menekült, migráns várja az Európába való belépés lehetőségét, azt is mondhatnám, hogy ugrásra készen vannak” – mondta Túrós András. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke szerint akár éveken át tarthat a migrációs válság, ezért a rendőrség és katonaság mellett a polgárőrséget is meg kell erősíteni.

„Az Országos Polgárőr Szövetség a belügyminiszter úr javaslatára ismételten kezdeményezte, hogy más megyékből, mélységben lévő megyékből, így többek között Fejér, Szolnok és Békés megyéből úgynevezett vendégpolgárőr-szolgálat is érkezzen ebbe a térségbe, és természetesen elsősorban a Csongrád megyei térséget szeretnénk erősíteni ezzel a vendégpolgárőr szolgálattal, mert láthatóan itt van a migrációnak a fő útvonala” – hangsúlyozta Túrós András.

Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere szerint a polgárőrség jelenléte biztonságot ad az itt élőknek.

„Hogyha a helyzet továbbra is ilyen mértékben fokozódik, mint amit a híradásokból hallunk, akkor nekünk a szárazon tartott puskapor elvét kell továbbra is követnünk. Egyszerűen nem tudjuk elképzelni azt, hogy ez a helyzet egyik pillanatról a másikra végérvényesen meg tudjon oldódni, és ma is érezzük, és ma is tapasztaljuk azt a nyomást, amely nem csak politikailag, nem csak gazdaságilag, nem csak demokratikus eszközök révén, hanem fizikailag a határ túloldalán is megjelenik” – mondta a településvezető.

A polgárőrök önállóan is végezhetnek rendészeti munkát, ha migránsokkal találkoznak, a rendőrök kiérkezéséig feltartóztathatják őket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »