"Véletlenül” dobálta a rendőröket a röszkei ostrom egyik résztvevője

Példátlan biztonsági intézkedések mellett, a vádirat ismertetésével és a vádlott meghallgatásával megkezdődött annak a Cipruson élő, szír származású férfinak a tárgyalása, akit a tavaly szeptember 16-án Röszkén történtek miatt terrorcselekmény elkövetésével vádol az ügyészség.

Magyar Menedék - Sitchin

Nem a kerítést, sem a kaput, a magyar rendőröknek csak azt kiabáltam, hogy szeretlek titeket” – mondta vallomásában a Szegedi Törvényszéken Ahmed H. akit a tavaly szeptemberi röszkei határátkelőnél történtek miatt terrorcselekmény elkövetésével vádol az ügyészség.

A vádirat szerint a férfi szeptember 16-án a délelőtti órákban érkezett a röszkei határátkelő szerbiai oldalára. Az ott felgyűlt, eleinte nyugodt tömeg a kora délutáni óráktól egyre agresszívabb lett, a határ megnyitását követelték a magyar rendőröktől. A vádirat szerint ebben Ahmed H. is részt vett, egy megafonnal beszélt a rendőrökhöz és a tömeghez is.

Az ügyészség szerint délután három óra körül a vádlott azt mondta az egyenruhásoknak, hogy ha nem nyitják meg a kaput két óra múlva, akkor is átmennek rajta. A tömeg délután öt óra körül szakította át a kaput, és nyomult be Magyarország területére. Azt megelőzően kövekkel, vizes palackokkal, botokkal dobálták a magyar rendőröket, akik erre válaszul könnygázt és vízágyút is bevetettek.

A vádirat azt tartalmazza: a rendőrség arab és angol nyelven többször is tájékoztatta a tömeget, hogy a határ zárva van, és jogszerűen a nem messze lévő tranzitzónában lehet belépni Magyarország területére. A vádlottnak erre egyébként nem lett volna szüksége, ugyanis ciprusi útlevele is van, így szabad bejárása is a schengeni zónába. A vádiratból az is kiderült, hogy a férfi 2006-ban politikai menedékjogot kért Cipruson, amelyet az ottani hatóságok elutasítottak. Két évvel később viszont feleségül vett egy ciprusi nőt, így tartózkodási engedélyt is kapott az országba.

Segített takarítani és szereti a magyar rendőröket

A férfi, akit Győrben, egy vonaton fogták el a rendőrök, a bíróság előtt tett vallomásában azt mondta: szeptember 16-án reggel érkezett a határhoz szüleivel, testérével, annak feleségével és gyermekeivel. Azért volt ott, mert segíteni akart a családjának, Nyugat-Európába, biztonságba jutni. Elmondása szerint a reggeli órákban érkeztek meg, és mivel fáradtak voltak, lepihentek. Ő maga el is aludt, és csak arra ébredt, hogy a testvére keltegeti, mert a magyar rendőrök olyan személyt keresnek, aki beszél angolul. Ő csak ekkor ment előre, a kerítéshez, illetve a határátkelő kapujához.

Vallomása szerint sem a kődobálásban, sem a kerítés vagy a kapu megrongálásában. Állítása szerint a rendőröket sem fenyegette, a megafonba is csak azt kiabálta nekik, hogy „szeretlek titeket, szeretem Magyarországot”. Azt is mondta, hogy kő is csak azért volt a kezében, mert el akarta takarítani az útból. Vallomása szerint egyébként a könnygáz miatt este egy szerbiai kórházban ápolták, és csak éjszaka engedték ki.

Véletlen dobálózás

Mint mondta, ártatlannak érzi magát, nem bántott senkit, nem követett el terrorcselekményt és csak azért volt ott, hogy családjának segítsen biztonságba jutni. Azt is hangsúlyozta, hogy semmilyen radikális vallási csoportnak nem tagja, és nem is áll kapcsolatban ilyennel.

A bírónő kérdésére később elismerte, hogy eldobott egy követ, de azt csak véletlenül, amikor rosszul lett a könnygáztól, nem célzott a kővel senkire. Később egy pakisztáni férfiról beszélt, aki a tömeget lázította, és őt dobta meg a kővel. Azt is kérdésre válaszolva mondta el, hogy családtagjait azért nem kísérte el a tranzitzónához, mert nem tudta, hogy hol volt, a rendőrök sem mondták meg nekik, csak az irányt mutatták.

Szülei is bíróság előtt állnak

Ahmed H. édesanyja és édesapja is vádlott abban az ügyben, amelyben az ügyészség tíz személyt vádol tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésével. Ez a tárgyalás szerdán folytatódik a Szegedi Járásbíróságon.

REMÉLJÜK, A BÍRÓSÉG MAJD VÉLETLENÜL ÍTÉLI 25 ÉV FEGYHÁZRA


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »