Vélemény nélkül nincs riporter

Vélemény nélkül nincs riporter

A korábban a TV2-t is tulajdonló német Pro7Sat1 csoport ausztriai zászlóshajója a PULS4, amelyet a korábbi, bécsi helyi PULS TV felvásárlását követően fejlesztett országos, jelentős nézettségű csatornává. A kereskedelmi adó hírigazgatója Corinna Milborn, akinek Pro und Contra című politikai talkshow-ja az általában a kereskedelmi televíziózást igénytelennek tartó értelmiség körében is közkedveltté vált. A korábban a közszolgálati adón hasonló, Club2 című legendás műsorát vezető újságírónő Bécsben nyilatkozott lapunknak.

– Dolgozott korábban az ORF-nél is, most pedig a PULS4 hírigazgatója. Egy állami vagy egy magánkézben lévő médiumnál lehet szabadabban dolgozni?
– Szerencsére itt nem fordulhat elő, hogy a politikai pártok befolyásolni próbálják a munkámat. Az ORF kuratóriumában a pártok és a civilek delegáltjai egyaránt jelen vannak, a magántelevíziónál pedig pláne nem fordul elő, hogy odaszólnának a pártközpontokból. Politikailag teljesen függetlenül tudunk dolgozni.

– Viszont egy frekvencián kell osztoznia agyonjátszott sorozatokkal, a műveletlenebb közönséget megcélzó trash-műsorokkal. Nem félti ettől a környezettől kiemelkedő színvonalú politikai talk show-jának a renoméját?
– A PULS4 egy, a teljes közönségek szóló program, így minden réteget meg kell céloznunk a műsorainkkal. Ha valakit ez zavar, akkor menjen el egy hírcsatornához dolgozni, ott viszont a beszélgetőműsorával a lakosságnak csak jóval kisebb részét tudja megszólítani. Megjegyzem, hogy mi legalább magánpénzt költünk a tartalmakra, míg az ORF közpénzből vásárolja az amerikai sorozatait, a hollywoodi filmeket. Az ORF1 szinte kizárólag ilyen műsorokat sugároz.

– Simicskó István honvédelmi miniszter és osztrák kollégája, Hans Peter Doskozil közös nyári, budapesti sajtótájékoztatójukon a PULS4 is megjelent egy riporterrel és egy operatőrrel. A mai osztrák sajtó általában egyoldalú képet fest a magyarországi politikai eseményekről. Ön azért igyekszik a valós helyzetet bemutatni?
– Fontosnak tartom, hogy ne legyen egyoldalú a tájékoztatás, ezért is küldtem egy stábot oda. Magyarországgal kapcsolatban valóban felmerül, hogy egyoldalúan mutatják be az osztrák médiában, ennek fő oka, hogy kevés magyarul tudó szakember dolgozik az osztrák sajtóban. Így az a néhány ember a saját szájíze szerint szűri meg az információkat. Mi elmentünk Röszkére is forgatni, hogy bemutassuk, mi történik a határon.

– Korábban a TV2 volt a médiacsoport magyarországi leányvállalata. Volt együttműködés a hírszerkesztőségek között?

– Igen, időnként átvettünk anyagokat a magyarországi kollégáktól.

– Miután eladták a TV2-t, a hírszerkesztőséget radikálisan átalakították. Arról, hogy ez be fog következni, volt tudomása a cégcsoportnak, amikor meghozták a döntést az eladásról?
– Stratégiai döntés volt, hogy a Pro7Sat1-csoport megválik a kelet-európai leányvállalataitól.

– Facebook-bejegyzéseiben gyakran kritizálja a migrációs politikát. Hosszasan elmélkedett például azon, hogy miért büntetendő, ha ön egy menekültet, aki Hegyeshalomnál bejött az országba, stopposként elvinne a bajor határig vagy éppen elszállásolná a lakásában. Ez határozott álláspont, hogyan tudja mégis elfogulatlanul kérdezni a stúdióvendégeit?
– Szerintem nem az a jó riporter, akinek nincs határozott véleménye, hiszen fontos, hogy legyen egy énképünk, tudjunk egy-egy kérdésben véleményt alkotni, ugyanakkor nyitottak legyünk arra, hogy az, aki másképpen gondolkozik a világról, hogyan vélekedik. Egy-egy műsorban igyekszem úgy körbejárni egy témát, hogy különböző nézőpontokat megismerve, a nézők saját maguk ki tudják alakítani a véleményüket az adott ügyről.

– Az Orbán-féle kerítés kapcsán az osztrák közvélemény és politika egyre inkább az elutasítás felől a pártolás felé mozdul el. Ön könyveket is írt a migráció kapcsán. Megoldja a határzár a migrációs problémát vagy nem?
– Ugyan egyre több osztrák szimpatizál az Orbán-féle menekültügyi politikával, a határzár nem oldja meg a problémát. Azzal, hogy lezárja a határt, az okokat nem szünteti meg, csak az emberáradatot tereli el. Az EU nemrég csökkentette az élelmezési segélyekre fordított összeget. A válságövezetekhez közeli menekülttáborokban rosszak a körülmények, az ellátás. Beszéltem menekültekkel, akik azt mondták, hogy pontosan tudják, hogy 50 százalék az esély arra, hogy belefulladnak a Földközi-tengerbe, de még így is annyival jobb perspektívát kínál az EU, hogy megéri a kockázatot. Ezt nem oldja meg a kerítés!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »