Vegyi fegyverekkel ölt gyerekeket a szudáni kormány

Vegyi fegyverekkel ölt gyerekeket a szudáni kormány

Az elmúlt nyolc hónap során a szudáni kormány többször is vegyi fegyvereket vetett be a civil lakosság, köztük gyerekek ellen Dárfúr félreeső területén – derül ki az Amnesty International jelentéséből. A kutatás szerint legalább 30, nagy valószínűséggel vegyi fegyveres támadás történt Dárfúr Jebel Marra részén 2016 januárja óta. A legutóbbi szeptember 9-én volt.

Műholdfelvételek, több mint 200, túlélőkkel készített interjú, több tucat megrendítő fotó és szakértői vélemények mutatják be a csecsemőket és gyerekeket ért borzalmas sérüléseket.

„A támadások brutalitására és kiterjedtségére nagyon nehéz szavakat találni. Az általunk a vizsgálat során megismert képek és videók sokkolóak: egyiken egy kisfiú éppen felsikolt a fájdalomtól a halála előtt; sok képen gyerekek láthatóak hólyagokkal és léziókkal. Néhányan képtelenek voltak levegőt venni, vagy vért hánytak” – mondta Tirana Hassan, az Amnesty International krízisekkel foglalkozó igazgatója.

„Nehéz lenne megfelelően ábrázolni ezeknek a vegyi anyagoknak a valódi pusztítását, amikor a bőrrel érintkeznek. A vegyi fegyverek alkalmazását évtizedek óta tiltják, mert az általuk okozott szenvedés mértéke semmilyen körülmények között nem igazolható. Az a tényt, hogy a szudáni kormány rendszeresen ilyen fegyvereket vet be a saját állampolgárai ellen, nem lehet a szőnyeg alá söpörni, azonnali lépésekre van szükség.

Gyerekekre dobtak vegyi fegyvert

A túlélők és az őket segítők vallomásai alapján az Amnesty International becslése szerint 200-250 ember halt meg a vegyi fegyverek miatt, sokan közülük – ha nem legtöbben – gyerekek voltak.

A több száz túlélőn órákkal, napokkal később jelentkeztek a vegyi fegyverek okozta tünetek: gasztrointesztinális rendellenességek, köztük vér kihányása és hasmenés; megkeményedő, megváltozó színű majd leeső hólyagok és kiütések a bőrön, szemészeti problémák, időnként teljes vakság és légzési nehézségek, a jelentések szerint ezek okozták a legtöbb ember halálát.

Figyelem!
Tartalom csak nagykorúaknakA megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket is tartalmaz, amelyek a 2010. évi CLXXXV. törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról (Mttv.) által rögzített besorolások szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, azaz a kiskorúakra káros hatással lehetnek.Elmúlt Ön 18 éves?Igen, elmúltam,
megnézem a tartalmat Még nem
vagyok 18 éves Az Amnesty International által közzétett fotók a vegyifegyver-támadás áldozatairól  

Egy húszas éveiben járó nőt egy, a falujára dobott mérgező felhőt eregető bombából származó repesz sebesített meg. Ő és a csecsemője beteg lett, hat hónappal később sem múltak el még a tüneteik.

„Amikor a bomba földet ért, lángnyelveket, majd fekete füstöt láttam… Azonnal hányni és szédülni kezdtem…A bőröm sem normális. Még mindig többször fáj a fejem, akkor is, ha beveszek gyógyszert… A gyerek sem javul… felpuffadt… hólyagok és sebek vannak a testén… Azt mondták, hogy majd jobban lesz… de nem lett így.”

Egy másik harmincas nő éppen otthon volt a gyerekeivel a falujában Burróban, amikor a támadás bekövetkezett. Az Amnesty Internationalnek azt mesélte, több bombát látott, amelyek először fekete, majd kék füstöt bocsátottak ki.

A sebek zöldre változtak

„Több bomba hullott a falura meg a környező dombokra… A legtöbb gyerekem beteg lett a füsttől… A bombázáskor lettek betegek… Hánytak, és hasmenésük volt… Rengeteget köhögtek… A bőrük színe is megváltozott, mintha leégtek volna.”

Sok áldozat azt mondta, hogy nem kaptak gyógyszert, és csak só, lime és helyi gyógynövények keverékével kezelték őket.

Egy férfi megpróbált segíteni a falujában és a környéken élő a vegyi anyagoktól megsérült embereknek. Elmondása szerint 2003 óta segít Jebel Marrában a konfliktus áldozatainak, de ilyet még soha nem látott.

A támadást követő egy hónapon belül tizenkilencen haltak meg az általa segítettek közül, köztük gyerekek. Haláluk előtt mindegyikük bőre elváltozott. Nagyjából felük sebei zöldre változtak, a többiek bőre leesett, és gennyedző hólyagok jelentek meg a helyükön.

  Amnesty International  

A vegyi fegyvereket tartalmazó bombákat repülőkről és rakétákról juttatták célba. A túlélők nagy része elmondta, hogy a bomba vagy rakéta robbanása után füst borított el mindent, amelynek színe 5-20 perc alatt megváltozott. A legtöbbjük szerint először sötét volt, majd egyre világosabb lett a füst. Mindegyikük szerint a füstnek mérgező szaga volt.

Az Amnesty International kikérte két független vegyifegyver-szakértő véleményét. A bizonyítékok alapján mindketten arra jutottak, hogy az áldozatok hólyaghúzó harci vegyületekkel érintkeztek: mustárgázzal vagy lewisittel (szerves arzénvegyület, specifikusabban egy arzin származék. Az Egyesült Államokban és Japánban gyártották tüdő irritatív, hólyaghúzó hatású vegyi fegyverként.)

„A mostani vegyifegyver-támadásokra utaló bizonyítékok nemcsak az újabb mélypontot jelentik a szudáni kormány dárfúri civilek emberi jogai ellen elkövetett gaztetteinek sorában, de a nemzetközi közösség teljes semmibevételét is jelentik” – mondta Tirana Hassan.

„Vegyi fegyvereket bevetni háborús bűncselekmény. Az általunk gyűjtött bizonyítékok hitelesek, és jól jellemzik a rezsimet, amely szándékosan támadja a saját civiljeit Dárfúrban, anélkül hogy egy kicsit is tartana a nemzetközi szankcióktól.”

Felperzselt földek, tömeges nemi erőszak

A vegyifegyver-támadásokra egy átfogó katonai offenzíva keretében került sor, amelyet januárban indított a szudáni kormány Jebel Marra térségében a Szudáni Felszabadítási Hadsereg/Abdul Wahid (SLA/AW) ellen, amelyet katonai konvojok és civilek elleni támadásokkal gyanúsítanak.

A műholdképek alapján az Amnesty International meg tudja erősíteni, hogy 171 falut romboltak le vagy szenvedett károkat az elmúlt nyolc hónap alatt. Az esetek túlnyomó többségében nem voltak ellenséges fegyveres csoportok a támadások helyszínein.

„Felperzselt földek, tömeges nemi erőszak, gyilkosságok és bombázások – ezeket a háborús bűncselekményeket követték el 2004-ben Dárfúrban, amikor a világ ráébredt, mi is történik. A régió ebben a katasztrofális helyzetben ragadt 13 éve, a helyzet csak annyit változott, hogy most már senki sem figyel oda” – mondta Tirana Hassan.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »