Végül lehet, mégsem Ficóék alakítanak kormányt

Végül lehet, mégsem Ficóék alakítanak kormányt

A nem hivatalos végeredmény szerint harmadszor is megnyerte Robert Fico miniszterelnök pártja a szlovákiai parlamenti választást – a szociáldemokraták ugyanakkor tizennégy év után a legrosszabb eredményt érték el szombaton: a szavazatok valamivel több mint 28 százalékát kapták. Így ahhoz, hogy kormányt alakítsanak, legalább két párttal kell koalíciót kötniük. A magyarellenes Ján Slota által egykor irányított párt mellett az új szélsőjobb is bekerült a parlamentbe. A magyar pártok közül a Most–Híd bent van, a Magyar Közösség Pártja viszont ismét kívül maradt. A kereszténydemokraták a rendszerváltozás óta először nem jutottak be a pozsonyi törvényhozásba.

Feszült hangulatban várták az eredményeket az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) központjában. A kormányzó párt végül megnyerte a választást, parlamenti többségét azonban elveszítette, és jóval elmaradt a megjósolt számoktól. „Mivel a pártunk megnyerte a választást, kötelességünk, hogy jelentős és stabil kormányt hozzunk létre. Nem lesz könnyű, ezt már most megmondom” –  jelentette ki Robert Fico miniszerelnök, a párt vezetője.

A Smer csak koalícióban képes kormányalakításra, a sok kis párt bejutása miatt azonban sok tárgyalásra lesz szükség. A meglepetésre második helyen bejutott liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártnak ezért nagy szerepe lehet. „Innen is megmondom, hogy a mi szavunk sokat számít, és azt, hogy koalícióra lépjünk az Iránnyal, kizárt. Ez önöknek nem lehet meglepetés, de azt is elmondhatom, hogy szintén elfogadhatatlan az együttműködés Kotleba pártjával” – közölte  Richard Sulík, aki az új szélsőjobboldali pártra, Mi Szlovákiánk Néppártra utalt, amelynek bejutása szintén meglepetésnek számított, de egy párt sem hajlandó vele együttműködni.

A kiélezett helyzetben több forgatókönyv is felmerült, és akár a liberálisok is készülhetnek a kormányalakításra. „Richard Sulík, az SaS elnöke éjszaka bejelentette, hogy amennyiben a választás győztese nem tud kormányt alakítani, kész megkezdeni a tárgyalásokat a többi jobboldali párttal. Elemzők azt sem zárják ki, hogy patthelyzet esetén a köztársasági elnök szakértői kormányt nevez ki, és új parlamenti választást írnak ki” – számolt be a Hír TV tudósítója Pozsonyból.

A magyar pártok közül ismét csak egy kapott helyet a pozsonyi törvényhozásban, a szlovák–magyar vegyes párt, a Most–Híd került be, a Magyar Koalíció Pártjának ezúttal sem sikerült átlépnie az 5 százalékos küszöböt. A rendszerváltozás óta először nem jutottak be a kereszténydemokraták sem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »