Végtelen képtelenség

“Van egy amerikai mondás, hogy ne lopj, hanem keress. Én megkerestem ezt a képet a műtárgypiacon” – jelentette ki Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő az ATV Egyenes Beszéd Ráadás című műsorában. 

“A Golgota sztorija nagyon egyszerű, Párizsban festette Munkácsy, évtizedekig utazott a kép szerte a világban és aztán amerikai milliárdos műgyűjtők birtokába került”, és egy hölgyé volt amikor Pákh megvásárolta 2003-ban.  Elmondása szerint természetes volt, hogy Magyarországra jöjjön a kép, azért mikor aláírta a Déri Múzeummal a letéti szerződést, akkor a PTK-ban volt egy törvény, hogy a külföldről Magyarországra behozott műtárgyakat nem lehetett levédeni. Azóta, pontosan 2012-ben a visszaviteli szabadság kikerült a passzusból.

Pákh a Parlamentben tárgyalt Lázár Jánossal, amely nem volt könnyű, mondta Pákh hozzátéve, ott volt szemtanúnak L Simon László is.

Azt is megbeszélték, hogy mi lesz a következő lépés.

Kijelölték az ügyvédi irodát, és a kormány által megbízott Trócsányi ügyvédi iroda és Pákh jogi képviselője elkezdték a tárgyalást az adásvételről.

“Gusztustalan, ahogy az állam ügyvédje arra hivatkozik, hogy nem volt ideje felkészülni a tárgyalásra” – hangsúlyozta Pákh, majd kijelentette, mivel üzletember, semmi jónak nem az elrontója, de egy ideje nem tágítanak az ajánlatuktól. “Még azt is megüzenték, hogy ha többet fizettem a műtárgyért, mint amennyit most ők ajánlanak, akkor legalább nem lesznek adózási gondjaim” mondta.

Tudja mire emlékeztet ez az egész – emlékezett Pákh.  ’45-ben apámnak volt a legnagyobb fuvarozási vállalata a Felvidéken. Őt elvitték a Gulágra, elvették tőlünk az ingatlanjainkat, és csak ötven év múlva sikerült azokból végül egyet visszaszereznünk a bíróság döntésével. Pákh ezért külön reméli, hogy a mai bíróság, nem olyan tárgyalást folytat, hogy csak ötven év múlva lehet visszakapni a vagyontárgyam – mondta irigylésre méltó nyugalommal Pákh Imre. 

Pákh: Lopott képet nem illik kiállítani


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »