Végső csata: megfoszthatják az Iszlám Államot utolsó fellegvárától

Az iraki miniszterelnök bejelentette hétfőre virradóra a Moszul felszabadítására irányuló nagyszabású szárazföldi hadművelet kezdetét.

Haider al-Abádi kormányfő szűkszavú közleményét az iraki állami tévében olvasták fel. A miniszterelnök bejelentette, hogy kezdetét vette az Iszlám Állam  kezén lévő utolsó iraki nagyváros visszafoglalása.

“A közeljövőben együtt fogjuk megünnepelni az IÁ teljes felszámolását az ország területén” – közölte Abádi, és fogadkozott, hogy a dzsihadisták felelni fognak szörnyű bűncselekményeikért.”Felszólítjuk a helyi lakosokat, hogy együttműködjenek a felszabadító erőkkel” – közölte Abádi. A Sky News Arabia hírtelevízió úgy tudja, hogy a második legnagyobb iraki város felszabadításában részt vevő egységek létszáma meghaladja a nyolcvanezret. Légi támogatást kapnak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciótól.

“Az asz-Szumaríja televízió híradásában elhangzott, hogy a város ostromában a hadsereg katonáin kívül részt vesznek terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, kurd harcosok, illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is.”

A bejelentés nem volt váratlan, az iraki légierő több tízezer röplapot dobott le vasárnap Moszulra, figyelmeztetve a lakosságot, hogy az utolsó szakaszukba jutottak az IÁ elleni támadás előkészületei. A lapokon többféle üzenet volt. Az egyikben azt ígérték, hogy az előrenyomuló katonaság és a légierő nem vesz célba civileket. Egy másik azt tanácsolta a lakosságnak, hogy kerülje az iszlamisták tartózkodási helyeit. A hadműveleteket akadályozó tömeges meneküléstől tartva az iraki hadsereg azt kérte a röplapokon, hogy az emberek maradjanak otthon, és ne higgyenek az iszlamisták pánikkeltő híreszteléseinek.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Hazaengedik a szírek az Iszlám Állam elfogott harcosaitFrancia katonákat sebesített meg az Iszlám Állam első dróntámadásaRovatok: KülföldTelepülés: IrakCímkék: külföld, Iszlám Állam, Irak, dzsihádista terrorszervezet, MoszulForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »