Végrendeletet hagyott hátra az egyik brüsszeli terrorista

Végrendeletet hagyott hátra az egyik brüsszeli terrorista

Megerősítette az előző napi brüsszeli terrortámadások elkövetőinek személyazonosságát szerdai sajtótájékoztatóján a belga szövetségi főügyész, aki szerint valóban az el-Bakraoui néven ismert fivérekről van szó.

brcsend4_bSzerdán délben egyperces néma csenddel emlékeztek az Európai Unió brüsszeli épületében dolgozók az előző napi támadássorozat áldozataira

Frédéric Van Leeuw tájékoztatása szerint Ibrahim el-Bakraoui, aki a repülőtéren robbantott, végrendeletet hagyott egy később megtalált laptopon. Fivére, Khalid a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben.

A testvérpár különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert volt a rendőrség előtt. Egyikük bérelte hamis papírokkal a belga főváros Forest negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, a múlt pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.

„A hatóságoknak még nem sikerült azonosítaniuk az Ibrahim el-Bakraouival együtt érkezett, a repülőtér kamerái által rögzített másik két embert, akik közül az egyik felrobbantotta magát, a másik pedig feltehetőleg elbizonytalanodott és elmenekült” – idézte az MTI Van Leeuw főügyészt.

Sajtóértesülések szerint a korábbi hírekkel ellentétben a belga rendőrök szerdán mégsem a harmadik, még szökésben lévő merénylőt fogták el, aki a gyanú szerint előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban. A helyi média korábban azt közölte, hogy a keresett férfi Najim Laachraoui, ezt azonban egyelőre nem erősítették meg hivatalosan. A La Libre Belgique című helyi napilap úgy tudja, hogy egy másik gyanúsítottat vettek őrizetbe délelőtt a hatóságok a belga főváros Anderlecht negyedében.

A szövetségi ügyészség vezetője elmondta, hogy a főváros Schaerbeek nevű negyedében a merényleteket követően végrehajtott házkutatás során mintegy 15 kilogramm TATP-t, vagyis triaceton-triperoxidot, 150 liter acetont, valamint 30 liter hidrogén-peroxidot találtak. A lakásban emellett megtalálták az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlóját, illetve egy szögekkel és csavarokkal teli robbanószerkezetet. A biztonsági körökben „Sátán anyjának” is nevezett TATP alapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a tavalyi párizsi terrortámadások elkövetői is.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantásoknak Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerda reggeli tájékoztatása szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között két magyar és négy román állampolgár van.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »