Végrehajtás az UniCredit ellen

Végrehajtást kezdeményezett egy magánszemély, F. Zsolt Ferenc az UniCredit Bank ellen, amelyet a Fővárosi Törvényszék el is rendelt idén március 2-án – derül ki az Igazságügyi Minisztérium e-cégjegyzék-rendszerében tárolt adatokból. Nem tudni, pontosan miért kezdeményezte a magánszemély a végrehajtást, de az meglepő, hogy a jelek szerint még nem került pont az ügy végére.

Bár ez a történet már önmagában is igen szokatlan, pikantériáját az adja, hogy épp a napokban derítette ki a Népszabadság, hogy Matolcsy György jegybankelnök az UniCredit vezérigazgatója, Patai Mihály budai Várban található Országház utcai luxuslakásában. Ez azért különösen meghökkentő, mert a jegybankelnök irányítja azt a bankfelügyeletet, amelynek feladata a teljes hazai pénzügyi rendszer, így az UniCredit Banknak az ellenőrzése is. Megkerestük az Európai Központi Bankot, hogy nem összeférhetetlen-e a lakáshasználat az európai szabályokkal, de egyelőre nem válaszoltak.

Mi is a helyzet valójában?

A Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel tarthatatlannak nevezte, hogy összekeveredik a rabló és a pandúr szerepe. Kiemelte, elvárható lenne, hogy álljanak ki és tisztázzák, mi is a helyzet valójában. A politikus felszólította Matolcsy Györgyöt, hogy távozzon. Nemcsak e miatt az ügy miatt, de azért is, mert az MNB fogyasztóvédelmi tevékenysége megbukott, az alapítványok százmilliárdokat herdálnak el, és a devizakárosultak pénzét költik, amit vissza kellene adni az embereknek.

A Jobbik politikusa – az Eiffel Palace a piaci árnál drágább megvásárlására utalva – azt is fölemlegette, hogy a közös ügyletek kiverik az ember szemét. Arra utalt, hogy a két évvel ezelőtti adásvétel kapcsán az UniCredit is érintett volt, hiszen az üzletkötés előtti felújítást a bank finanszírozta.

A szocialisták pedig a jegybank etikai kódexére hivatkozva arra szólították fel az MNB igazgatótanácsát, hogy folytasson eljárást Matolcsy ellen. Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese a dokumentumot idézte, eszerint az etikai kódex még a kisebb ajándékok elfogadásának szabályairól is rendelkezik, és hangsúlyozza, ki kell zárni az olyan helyzeteket, amelyek nem teszik lehetővé az elfogulatlan munkavégzést.

Eljárás ifjabb Matolcsy cégénél

Adóvégrehajtást rendeltek el Matolcsy György egyik fiának cége ellen – közölte a Hír TV a Hvg.hu nyomán. A lap azt írja: az adóhivatal a Magyar Stratégiai Zrt. számláját terhelte meg. A jegybankelnök fia azt mondta, ingatlanvállalkozása elfelejtette határidőre elutalni a bérek utáni járulékokat. Matolcsy Ádám egy éve a jegybanki hitelprogramból vásárolt meg egy bútorgyárat. Az összeget a jegybankelnök unokatestvérének bankja, a Növekedési Hitel Bank folyósította neki. (MN)

Forrás: mno.hu

Emlékeztető: „Az MNB elismerte, hogy a forintosításon a nyeresége meghaladja a 100 milliárd forintot. Számomra hihetetlen, hogy egy ország közintézménye (mert az MNB az) a társadalom kárára nyerészkedik.” (Prof. Róna Péter)


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »