Végre oda lehet majd csapni az offshore-ozóknak

Öt adóparadicsom – köztük Panama – beleegyezett, hogy adatokat szolgáltasson a náluk bejegyzett cégekről.

Panama, Bahrein, Libanon, Nauru és Vanuatu – ez az öt ország szolgáltat adatokat a továbbiakban a náluk bejegyzett cégekről. Ezt az öt állam közölte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) írt hétfői levelében – írja a Politico. A döntés értelmében alávetik magukat az OECD adóügyi információmegosztási irányelveinek, igaz, a mikéntről még csak most kezdenek tárgyalni.

Az OECD főtitkára, Angel Gurría szerdán közölte: üdvözlik a döntést, szerinte a tettekre van szükség szavak helyett. Ezzel némiképp rímelt a Panama-iratok kiszivárogtatójának múlt hét pénteki közleményére. A John Doe álnéven ismert személy szerint ugyan a Panama-iratok komoly vitát generáltak, de kevés cselekvés követte, ezért is szeretne segíteni a kormányoknak, hogy hatékonyabban fel tudjanak lépni az egyenlőtlenségek visszaszorítása érdekében.

A Panama-iratok adatbázisa hétfő óta nyilvános, kiderült például, hogy a Harry Potter-filmek sztárjának, Emma Watsonnak is van offshore cége. A 26 éves brit színésznő szóvivője szerint Watson nem adóelkerülésre használja a céget.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »