Végre kiderült: 12,3 millió forintunkba került az Orbán Ráhel esküvőjén ellopott mobilok utáni nyomozás

Végre kiderült: 12,3 millió forintunkba került az Orbán Ráhel esküvőjén ellopott mobilok utáni nyomozás

Nem sajnálta a pénzt a rendőrség annak kiderítésére, hogy ki tehetett zsebre két iPhone 4s-t az Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén való szórakozás közepette. Más lopási ügyekben gyakran egy hónap után eredmény nélkül zárják le az eljárást, most viszont 12,3 millió forintot költöttek rá az adófizetői forintokból. A Készenléti Rendőrség Hivatala az adatigénylés teljesítését mintegy nyolc hónapig elhúzta.

Idáig titkolózott a rendőrség és különböző kifogásokat keresve nem adta meg, hogy mennyi pénzt fordított arra, hogy megtalálja az Orbán Viktor miniszterelnök lányának az esküvőjén ellopott két mobiltelefon tetteseit. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jogsértőnek mondta a rendőrség azon hozzáállását és kötelezte a testületet az összeg közlésére, de továbbra is húzódoztak a tájékoztatástól – írja az Átlátszó.

Miután a blog egy újabb közérdekű adatigénylést nyújtott be a Készenléti Rendőrséghez (KR) és felhívták a figyelmüket a NAIH állásfoglalására, nagy nehezen teljesítették a nyomozás költséginek kiadását.

A telefonok ellopását az egyik felszolgáló szellőztette meg, miután nem tetszett neki, hogy DNS-minta adására akarják kényszeríteni. De nem csak őt, hanem a kiszolgáló személyzetet, több tucat embert kötelezett erre a rendőrség. Ráadásul annak kiemelt szerve, a Készenléti Rendőrség (KR) Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Életvédelmi Osztálya. A férfi számításai szerint a DNS-minták elemzése 1,3 millió és 7,8 millió forintra is rúghatott.

A DNS-mintába azért kapaszkodott bele a rendőrség, mert az egyik telefon tokján nem csak a tulajdonos, hanem egy ismeretlen személy DNS-mintáját is rögzítették. Erről pedig azt feltételezték, hogy a tolvajé. Ezért kértek minden tanúként meghallgatott embertől, összesen 26 személytől DNS-mintát, holott azt csak indokolt esetben lehet alkalmazni.

A becslés azonban nagyon szerénynek bizonyult. Az összeg ugyanis pontosan 12 355 811 forint volt – derült ki a Készenléti Rendőrség Hivatalának az Átlátszónak június 15-én megadott tájékoztatásából. A büntetőeljárás teljes költségének nagy részét a Bűnügyi Szakértő és Kutatóintézet által elvégzett hemogenetikus szakértői vizsgálatok tették ki, ez 12 339 193 forintot jelentett. Emellett – a KR által megadottak alapján – 14 478 forintot költöttek egyéb szakértői díjazásra.

A nyomozás a hatalmas anyagi ráfordítás ellenére sem lett eredményes, és mint a sajtóban már megjelent, megszüntették az eljárást.

(Átlátszó nyomán)

Állítólag elloptak egy telefont Orbán Ráhel lakodalmán, ezért az összes dolgozótól DNS-mintát vettek

Tovább nyomoznak az Orbán-vő családjának erdőirtási, falopási ügyében

Száz köbméter akácost vágott ki Orbán vejének családja – a károsultak "útban lévő" földjét olcsón meg is vennék


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »