Végleges: Victor Ponta másolt

Már csak egy lépés választja el Victor Ponta volt miniszterelnököt attól, hogy elveszítse doktori titulusát. Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) közgyűlése szerdán elutasította a szociáldemokrata politikus fellebbezését, és ismételten kimondta, hogy Ponta másolta doktori dolgozatát – számol be a kronika.ro.

A (CNATDCU) szakértői véleménye szerint a volt miniszterelnök 2003-ban a Nemzetközi Büntetőbíróságról írt román nyelvű doktori disszertációjának egyharmada plágium. Június végén a tanács etikai testületének jogi szakbizottsága is ugyanerre a következtetésre jutott.

Ponta esetében először a Nature című brit tudományos hetilap tárta fel a szellemi alkotás eltulajdonításának tényét, amikor 2012-ben arról adott hírt, hogy az akkor frissen tisztségbe került kormányfő jogi doktori disszertációjának több mint felét másolta. Bár ezt akkoriban az oklevelét kiállító Bukaresti Egyetem és a CNATDCU is megerősítette, Ponta nem mondott le, arra hivatkozva, hogy esetében a magas rangú közhivatalnokok feddhetetlenségét vizsgáló szaktestület illetékes, amely szerint nem plagizált.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »