Végleg kihalhat a maui delfin

Végleg kihalhat a maui delfin

Új-Zélandnak azonnali intézkedéseket kell tennie, hogy megakadályozza a világ legritkább és legkisebb delfinjeként ismert maui delfin, a hector delfin Új-Zéland partjainál honos egyik alfajának kihalását – figyelmeztetett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC).

A Nabu német természetvédő szervezet szerint a súlyosan veszélyeztetett maui delfinek száma mára mindössze 42-re csökkent, nagyjából negyedük lehet termékeny nőstény. Mindez azt jelenti, hogy megfelelő intézkedések hiányában az alfaj egyedszáma olyan alacsony szintre csökkenhet, ahonnan már nincs visszaút.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) hétvégi jelentése szerint Új-Zéland nem tesz eleget azért, hogy megakadályozza, hogy a delfinek halászhálókba gabalyodjanak. A bizottság kiemelte: Wellington 2013 óta mondogatja, hogy vizsgálja az ügyet, de mind ez idáig egyetlen lépést sem tett a probléma megoldására.

Barbara Maas, a Nabu veszélyeztetett fajok védelmével foglalkozó specialistája szerint az új-zélandi kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyja az IWC aggályait. Mint fogalmazott, az egyetlen módja, hogy cselekvésre bírják a kormányt az, ha bojkottálják az ország több millió dolláros forgalmat lebonyolító halászati ágazatát.

A Greenpeace szerint Új-Zéland nem tarthatja fenn tovább „környezettudatos” imázsát, ha hagyja kipusztulni az északi szigeténél élő maui delfineket.

Új-Zéland halászati ipara szerint a helyi kormány már betiltotta a fenéken rögzített hálóval és vonóhálóval való halászatot egy hatezer négyzetkilométeres területen, és nincs rá bizonyíték, hogy a maui delfinek állománya túlterjedne ezen az övezeten.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »