Végleg eltűnnek az ízesített cigaretták

Elfogadta a képviselőház döntéshozó kamaraként a dohánytermékek csomagolását és értékesítését szabályzó – európai uniós irányelvhez igazodó – törvényt, amely a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 30 napon belül lép érvénybe. 

cigaretta_1139_b

A kedden megszavazott jogszabály szerint eltűnnek a kínálatból az ízesített, például a gyümölcsös vagy vaníliás dohánytermékek, míg a mentolos dohánytermékeket 2019-ig lehet forgalmazni. A törvény a dohánytermékek csomagolását is szigorítja: az előírás szerint a doboz mindkét oldalának legalább 65 százalékát illusztrációnak kell elfoglalnia, ezeket minden év elején cserélni kell – hívta fel a figyelmet Magdalena Ciobanu, az Egészségügyi Minisztérium szakértője. Utóbbi megszorítás azonban csak 2017. május 20-tól lép hatályba.

Amint arról korábban beszámoltunk, a keddi szavazást megelőzően, október 4-én a képviselőház jogi és egészségügyi bizottsága már elutasította a szenátus jogi bizottságának törvénymódosító javaslatát, amely kimondja, hogy csupán az olyan helyiségekben tiltsák be a dohányzást, melyeknek minden oldalról van fala, illetve tetőzete. A módosítások között ráadásul az is szerepelt, hogy a speciális, külön erre a célra kialakított helyiségekben is lehessen majd dohányozni. Az egészségügyi minisztérium korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes szenátorok a zárt helyiség fogalmát szerették volna újra meghatározni javaslatukban, a beterjesztett módosítás pedig gyakorlatilag ismét engedélyezte volna a dohányzást a nyilvános helyeken. A képviselőház jogi és egészségügyi bizottsága ugyanakkor elutasította azt a módosító indítványt is, amely megtiltotta volna a dohányzást olyan személygépkocsikban, amelyben kiskorúak és/vagy terhes nők is utaznak. 

Az új dohányzásellenes törvény idén márciusban lépett érvénybe, eszerint a cigarettázásra kijelölt helyek felszámolásával teljesen száműzik a cigarettafüstöt a közintézményekből, szórakozóhelyekről, bárokból, kocsmákból, kávézókból. A tiltás az elektromos cigarettákra is kiterjed.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »