Véget ért-e Mister Marlboro harmadik élete?

Véget ért-e Mister Marlboro harmadik élete?

Francia légicsapás végzett a hírhedt veterán dzsihádistával, Mohtár Belmohtárral Líbia déli részén – szivárgott ki a napokban a nyugati sajtóban. A többek között Mister Marlboróként ismert terrorista vezette az Amenas gáztelep elleni túszejtéses támadás Algériában, és már többször is halálhírét keltették.

Belmohtár 1991-ben, az afganisztáni kommunista kormány elleni hadjáratban esett át a tűzkeresztségen 19 évesen, azóta Afrikába hazatérve részt vett az algériai iszlamisták kormány elleni háborújában, majd számos szervezetet megjárt már, de az elmúlt másfél évtizedben alapvetően az al-Kaida helyi franchize-jaival hozták összefüggésbe. Jelesül az al-Kadia az Iszlám Maghrebben (AQIM) nevű formációval, melynek saját, Akik Vérrel Írnak Alá nevet viselő csoportjával együtt állt a szolgálatába. Bár hírét keltették 2015-ben annak is, hogy hűséget esküdött az Iszlám Államnak, Belmohtar ezt visszautasította, mondván, ő többször is deklarálta, hogy az Ajmán az-Zavahri vezette al-Kaida szövetségese aktuális, al-Murábitun (Az őrszemek) nevű vállalkozásával.

Az említett, 2013. januári algériai gáztelepi támadás (39 áldozat) mellett számos emberrablás fűződik a nevéhez, többek között turistákat, segélyszervezetek munkatársait, orvosokat és diplomatákat ejtett túszul, majd a váltságdíjat harcának folytatására fordította. Cigarettacsempész tevékenysége miatt kapta a nyugaton leginkább ismert, Mister Marlboro becenevét. A hazájában kétszer is távollétében halálra ítélt, most 44 éves férfiről először 2013 márciusában állították, hogy sikerült legyőzni: akkor a csádi hadsereg jelentette be, hogy Maliban, egy rajtaütés során végeztek vele.

Hogyhogy nem három hónappal később Belmohtar magára vállalta a nigeri Arlitben lévő francia tulajdonú uránbánya elleni öngyilkos merényletet. Újabb halálhírére sem kellett sokat várni, 2015 júniusában Líbiában egy rendkívül messziről, Angliából indított, F-15E harci gépekkel végrehajtott amerikai légicsapás végzett vele – állítólag. Hogy mennyire volt ez helytálló, azt jól alátámasztja, hogy a 2015 novemberi bamakói hoteltámadást (20 áldozat) is neki tulajdonította a francia hírszerzés.

A legújabb, hétfőn nyilvánosságra hozott információk is ebből a forrásból származnak, noha maga a csapás nem most, hanem a „hónapban korábban” történt Líbia déli részén. A kiszivárogtatást ugyanakkor Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter washingtoni látogatásához igazították, hangsúlyozva, hogy a „siker” a párizsi terrortámadásokat követően fokozottá vált amerikai-francia titkosszolgálati együttműködésnek köszönhető. Hogy az egy korábbi robbanásos balesetben fél szemét elvesztett Mister Marlboróval ezúttal valóban sikerült-e végezni, azt viszont az AFP hírügynökség szerint sem a Pentagon, sem a francia védelmi minisztérium vezetője nem volt hajlandó megerősíteni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »