Véget ért a Titanic

A rendhagyót kereste a közönség és a zsűri is a hét végén zárult 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.

A háromtagú nemzetközi zsűri két magyar tagja Reisz Gábor és Ujj Mészáros Károly filmrendezők voltak, akik a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, valamint a Liza, a rókatündér alkotói, így nem meglepő, ha a furcsaságokra, szokatlan történetekre és egyedi filmnyelvi megoldásokra fogékonyak voltak.

Hrönn Marinósdóttirral, a reykjavíki filmfesztivál igazgatójával kiegészülve a Hullámtörők-díjat a Démonok című kanadai alkotásnak adták, amelynek élénk fantáziájú gyermek főszereplője képzeletében különféle démonok jelennek meg. A zsűri indoklása szerint a rendező „a tartalom és a forma különleges egységét teremtette meg nagyon fegyelmezett, kifinomult és leegyszerűsített stílusban, finoman ábrázolva fiatal és túlérzékeny hősének fejlődéstörténetét, aki szembesülni kénytelen a felnőttek érthetetlen és frusztrált világával”.

Legalább ennyire rendhagyó volt a különdíjjal jutalmazott Evolúció című alkotás, amelynek ugyancsak gyermek hőse ugyancsak horrorisztikus rémálmai válnak lassan valósággá. Az Evolúcióban egy szigeten élő kisfiú gyanakvóan tekint a gyerekeken végzett kórházi kezelésekre, s lassan kiderül, neki van igaza, hogy bizalmatlan. A Titanic idei versenyprogramjában kilenc mű szerepelt, köztük tematikailag fontos összetartó elem volt az emberi kapcsolatok jelentősége, amely műfaji sokszínűségben köszönt vissza a vászonról.

A stilizált fantáziatörténetek mellett humorral átszőtt kisrealista valóságot mutatott be például a cseh Házi gondozás, amelyben egy lelkiismeretes ápolónő rendeli alá az életét a családjának; vagy a drámaibb Apa és lánya, amelyben egy apa újraházasodása indít el konfliktusos folyamatokat. Jó tudni, hogy a trükkökkel telepakolt amerikai képregényfilmekkel szemben a világ filmgyártásában továbbra is hangsúlyosak az emberközpontú, társadalmi kérdéseket boncolgató történetek. A 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál tíz napon át több tucat film vetítésével hozta el a világ filmgyártásának sokszínűségét és amerikaitól eltérő nézőpontjait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »