Végérvényes: Maďarič távozik a Smer-SD elnökségéből

Végérvényes: Maďarič távozik a Smer-SD elnökségéből

POZSONY. A Smer-SD megyei választáson elért rossz eredményének már utójátéka is van. Nem várja meg a párt közgyûlését, sem pedig Robert Fico pártelnök döntését, ahelyett Marek Maïariè kulturális miniszter, a Smer-SD alelnöke döntõ lépésre szánta el magát: távozik az elnökségbõl – mondta el az Aktuality.sk-nak egy jól értesült hírforrás. Maïariè azonban nem akarta megerõsíteni az információt.

„A kulturális miniszter az elnökségi ülésig nem kíván véleményt nyilvánítani olyan kérdések kapcsán, amelyek a pártpolitikát érintik“ – szögezte le a tárca szóvivõje, Jozef Bednár.

Inkább probléma, mint hozadék

Maïariè eddig csak fontolgatta ezt a lehetõséget. Azt akarta, hogy az alelnöki székérõl az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökségi ülésén döntsenek. Most azonban úgy határozott, hogy nem várja meg a decemberi ülést, és lemondott a tisztségérõl.  

„Önmagamat a pártvezetésben ma inkább problémának, mint hozadéknak tartom“ – jelentette ki Maïariè múlt héten az újságíróknak.

A szerdai kormányülés elõtt sem akart konkrétabb lenni. Arra a megállapodásra hivatkozott, amely alapján a közgyûlésig nem véleményezi a párton belüli történéseket.

Eközben nem derült ki az, hogy a párt többi alelnöke is lemond-e a posztjáról. Bár a párt sajtóosztálya a sajtóval azt közölte, hogy hajlandóak lemondani, ám ezt hivatalosan egyikük sem akarja megerõsíteni.

Nem akar Kiska helyébe lépni

Korábban a webnoviny.sk és a pluska.sk hírportál azzal az információval állt elõ, hogy Maïariè párton belüli bírálatainak az az oka, hogy indulni akar az államfõválasztáson, ezt a szándékát azonban az érintett cáfolta.

„Természetesen, az efféle értesülésnek nincs igazságalapja. Nem fontolgatom az államfõ-jelöltségemet.“

Arra a kérdésre, hogy a párt „feketebárányának“ tartható-e, megjegyezte: ez nagyon szubjektív értékelés.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »