Vége szakad az értelmetlen szigornak

Jövőre már nem ragaszkodik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal foggal-körömmel ahhoz, hogy minden fillér köztartozást megpróbáljon behajtani. Ha a tartozás összege kicsi, és nem lehet beszedni az adós bankszámlájának megterhelésével, inkább veszni hagyják a pénzt.

Számos változást hoznak a magánszemélyek és a vállalkozások életébe a múlt héten az Országgyűlés elé terjesztett 2017-es adótörvények. Több szabály változik azonban az adózás rendjén belül is, ami különösen a cégeknek jelent újdonságokat. Fekete Zoltán Titusz, az RSM-DTM adómenedzsere a honlapján hívta fel a figyelmet, hogy többek között csökken a végrehajtáshoz való jog elévülési ideje, méghozzá a jelenlegi ötről négy évre. Az új javaslat alapján a 10 ezer forintot meg nem haladó tartozást behajthatatlanság címén véglegesen törölni lehet, ha az adós bankszámlájára vezetett inkasszó eredménytelen volt. A 100 ezer forintot meg nem haladó tartozásokat pedig úgy lehet majd véglegesen törölni, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a végrehajtás érdekében „minden intézkedést megtett”, de eljárása végrehajtható vagyon hiányában nem vezetett eredményre. Ezeket a tartozásokat az adóhivatal a továbbiakban már nem tartja majd nyilván.

Ha a képviselők elfogadják a jogszabály-módosításokat, a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó tartozást a NAV az eddigi gyakorlatnak megfelelően vagyon hiányában behajthatatlannak minősíti, majd végrehajthatóvá válásáig, illetve az ahhoz való jog elévüléséig nyilvántartja. Az önkormányzatok a korábbi 10 ezer forint helyett már csak az 50 ezer forintot meghaladó köztartozások esetén kereshetik meg a NAV-ot a behajtás érdekében. Ha gépjárművet foglal le a NAV, de az nem fellelhető, akkor bevonhatja a rendőrséget is, hogy segítsenek előkeríteni. Fekete Zoltán Titusz hozzátette, az ingatlant terhelő jelzálog esetében az adóhatóság mellőzheti a végrehajtást, ha annak értékesítéséből a követelésüket nem lehet kifizetni.

Az adószakértő még egy fontos változásra hívta fel a figyelmet. 2017-től tovább csökken az általánosforgalmiadó- (áfa-) összesítő nyilatkozattal érintett számlák értékhatára. A korábbi egymillió forint helyett már a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó számlákról is adatot kell szolgáltatni a NAV-nak. Jövő év július 1-jétől ez az adatszolgáltatás már csak a számlatömb használatával kibocsátott számlákra vonatkozik.

Az adóhatósághoz kapcsolódó hír, hogy tegnap közölték, több mint 2,1 millió személyijövedelem-adó- (szja-) bevallás érkezett rendszerükbe május 1-jéig, félmillióval több, mint tavaly ilyenkor. Tegnapi tájékoztatásukból kiderült, abból a több mint 1,6 millió adózóból, akik maguk nyújtották be a bevallásukat, 800 ezren a teljes, 816 ezren a csökkentett adattartalmú nyomtatványt választották, míg mintegy 23 ezren döntöttek az idén utoljára választható úgynevezett söralátét mellett. Továbbá mintegy félmillió ügyfélnek készít bevallást vagy bevallási ajánlatot a NAV. Az adóhivatal felhívta a figyelmet arra is, hogy már csak május 20-ig maradt idejük azoknak, akik még nem készítették el a bevallást. A közlemény szerint az egyik leggyakoribb hiba továbbra is, hogy a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás, de jellemző az is, hogy sok adatot egyáltalán nem vagy rosszul tüntetnek fel a bevallók.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »