Vége a dohányzásnak!

Vége a dohányzásnak!

Kedden, mondják, sokhelyütt füstbúcsúztató bulikat szerveztek a klubok, vendéglők, bárok, amelyek aztán mától lehúzzák a redőnyt a füstölők előtt. S ha nem teszik, igen komoly büntetés vár rájuk: a jogi személyekre 5000–15 000 lejt sózhatnak az ellenőrök, de azok a fizikai személyek is megjárják, akik nem tartják be a rendelkezést, ők azonban 100–500 lejes büntetéssel megúszhatják.

Emlékeztetünk rá: közös használatú zárt helyeken – vendéglők, bárok, klubok, egészségügyi, oktatási, kulturális intézmények, járművek, gyermekjátszóterek stb. – mostantól tilos a dohányzás, belértve azokat a teraszokat is, amelyeket tető és két fal határol. Magánlakásokra a törvény nem vonatkozik.

Elemzők rég cikkeznek arról, hogy milyen hatással lesz a vendéglátóhelyek forgalmára és bevételére az intézkedés. Van, aki szerint nagyon súlyos következményekkel jár, mások szerint a mintegy hétmilliárd lejes üzletágban 50-80 milliós kiesést okoz majd, s azt is csak pár hónapig, amíg hozzá nem szoknak az emberek. Majd kiderül.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »