Védett maradt a Golgota

Védett maradt a Golgota

Elutasította a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánítása miatt benyújtott keresetet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Munkácsy Mihály festménye ügyében a tulajdonos, Pákh Imre indított közigazgatási pert. A bíróság szerint indokolt volt a védetté nyilvánítás, mert a Golgota pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű örökségnek minősül, s nem vitatható a kép magyar kultúrtörténeti vonatkozása sem. Bár az ítélet jogerős, az ügy a Kúrián folytatódhat. A védettségről azután döntöttek, hogy a műgyűjtő nem tudott megegyezni a vételárról az állammal.

„Én mindig is azon a véleményen voltam, hogy a Trilógia magyar állami tulajdonba kell hogy kerüljön, mert az a tuti, az a biztos. Viszont azt nem tudják elvárni tőlem, hogy ne én határozzam vagy ne a piac határozza meg, hogy mennyit ér a kép, hanem valaki kitalál valamit, és akkor azt mondja, hogy kérem szépen, ennyit fizetünk. Hát nem abban a korszakban élünk, hogy az ilyen járható út lenne” – nyilatkozta Pákh Imre, a Golgota tulajdonosa.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »