Vass Levente: Vásárhelyen hatékonyabban működne a magyar kórház

Vass Levente: Vásárhelyen hatékonyabban működne a magyar kórház

Nem lehet elhamarkodott döntést kiprovokálni a magyarországi támogatással létrehozandó erdélyi magyar kórházak ügyében, egy ilyen döntés meghozatalához ugyanis számtalan gazdasági és egészségpolitikai szempontot kell figyelembe venni – nyilatkozta Vass Levente.

vass_szaknevsor_1_or_bVass Levente

A marosvásárhelyi szakpolitikus részt vett a pénteken Nagyváradon a téma erdélyi szakértőinek bevonásával tartott tanácskozáson, amelyen a partiumi megyeszékhelyen és egy, Csíkszeredában építendő egészségügyi intézményről volt szó.

Vass Levente lapunknak hangsúlyozta: az erdélyi magyar kórházak létrehozásáról nemcsak helyi szinten kell dönteni, hanem elsősorban a szükséges forrást biztosítani tudó politikai döntéshozóknak kell beleegyezniük a projektbe. „Mint minden egészségpolitikai beruházás esetében, ezúttal is négy szempontot kell figyelembe venni: alaposan meg kell vizsgálni az intézmények hatásosságát, hatékonyságát, méltányosságát és fenntarthatóságát. A négy közül a fenntarthatóság a legfontosabb, hiszen ha a politikai döntéshozó elindul egy irányba, akkor már nem tud megállni” – vélekedett az urológus szakorvos. Hozzátette: mindezt a nagyváradi találkozón is megosztotta a résztvevőkkel.

Vass Levente ugyanakkor azt is elmondta: költséghatékonyság szempontjából Marosvásárhely lenne a legjobb helyszín egy ilyen projektre, hiszen a megyeszékhelyen 320 magyar nemzetiségű aktív orvos és közel 400 magyar rezidens dolgozik. Szerinte a város egyetemi központként és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszeri Egyetem (MOGYE) „ügyének zászlósaként” nagy valószínűséggel eleget tudna tenni a kórházlétesítés kihívásainak.

A hatásossággal kapcsolatban úgy fogalmazott: meg kell vizsgálni, hogy melyik ellátási szintet lenne érdemes fejleszteni a már meglévő – „a betegeket jól vagy rosszul, de kiszolgáló” – romániai egészségügyi rendszer figyelembevételével. Vass Levente szerint szinte kizárt a háziorvosi feladatok, a gyógyszerellátás és a teljes sürgősségi ellátás egyszerre történő átvállalása.

A szakember arra is kitért: a marosvásárhelyi magyar orvosok a járóbeteg-rendelőkben is biztosítják az anyanyelvű diagnosztizálást és kezelést, a szolgáltatással szembeni konkurencia létrehozása pedig méltányossági és költséghatékonysági akadályokat jelenthet a magyar állami finanszírozásból létrehozandó intézmény számára. „A kórházi ellátás 80 százalékát előre egyeztetett kezelések és műtétek teszik ki. Kórházalapítás előtt azt is meg kell vizsgálni, hogy nem lenne-e jobb a beavatkozások egy részét magyarországi intézményekbe átirányítani. Marosvásárhelyen inkább olyan létesítményt kellene alapítani, amely az utókezeléseket, kontrollokat tudja biztosítani” – magyarázta a szakpolitikus.

A Nagyváradon az Erdélyi Magyar Kórházügyi Egyeztető Fórumnak elnevezett testület által tartott ülésen egyébként elhangzott: egy filantropikus, szociális gondokat is felvállaló, magyar nyelven működő váradi és egy egész Székelyföldet lefedő csíkszeredai egészségcentrum létrehozására lenne szükség, ehhez a magyar államtól remélnek finanszírozást. A váradi kórháztervet már 2015 júniusában bemutatták Zombor Gábor egészségügyért felelős akkori magyar államtitkárnak, aki azt mondta, az elképzelést a miniszterelnökség is támogatja.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »