Vasparipával a Székelyföldi legendáriumon – Vetítő

Adás:
2016. november 21., hétfő 14.05
2016. november 22., kedd, 14.05
2016. november 23., szerda, 14.05
2016. november 24. csütörtök, 14.05
2016. november 25., péntek, 14.05
2016. november 27. vasárnap, 23.05

12 éven aluli nézőinknek nem ajánlott.

November 21., hétfő
Méregzöld mesék – ismétlés
Rendező: Szabó Attila

A film főhőse 10 év Németországban töltött év után hazaköltözött a segesvári családi házba, és civil aktivistaként kezdett új életet. Másfél éven át kutatott az erdőben és az egyszerű emberek közt. A famaffia nemcsak a rengetegekben végez visszafordíthatatlan pusztítást, az emberek közt is szedi áldozatait. A károsultak többsége csendes félelemben él, azon kevesek, akik vállalták arcukat, méregzöld történeteket meséltek.

November 22., kedd
Európa messze van – ismétlés
Rendező: Ledniczky Márton

Az 1956-os forradalom során a Köztársaság téren, Budapesten halálosan megsebesült egy francia fotóriporter, Jean-Pierre Pedrazzini. A Paris-Match tudósítójának tragikus sorsa archív filmfelvételek és megrendítő tanúvallomások segítségével elevenedik meg.

November 23., szerda
Richard-Wagner Str. 3. – Innsbruck/ Magyar ház Innsbruckban – ismétlés
Rendezte: Somogyvári Rudolf

1956-os forradalom után számos fiatal érkezett Innsbruckba, hogy tanulmányait az itteni magyar gimnáziumban folytassa. Ahhoz, hogy ezeknek a fiataloknak otthont tudjanak biztosítani, 1957 elején az egykori holland királynő adományának és az Amerikában elő magyarok pénzgyűjtésének köszönhetően vásárolták meg a villát. 1963-ig, a magyar gimnázium Burg-Kastl-ba való átköltözéséig, 100 tanulónak volt lehetősége a házban lakni.

November 24. csütörtök

Vasparipával a Székelyföldi legendáriumon – ismétlés
Rendezte: Fazakas Szabolcs

Gyöngyössy János öreg motorossal Szent László király legendáit kutatjuk Székelyföldön. Ebben a régióban maradt fenn a legtöbb misztikus történet a királlyal kapcsolatosan. A főszereplő történeti rajzolással foglalkozik, és számos ma már nem látható kápolnát és freskórészletet rekonstruál a legendák alapján.

November 25,. péntek
A Hold válaszolt – Portréfilm Bay Zoltánról – ismétlés
Rendezte: Simon Judit

A portréfilm Bay Zoltán (1900-1992) fizikus életpályáját mutatja be 1936-ban vette át az Egyesült Izzó, a Tungsram kutatólaboratóriumának vezetését, 1938-ban a vállalat támogatásával megszervezte az Atomfizikai Tanszéket a Budapesti Műszaki Egyetemen. A második világháború alatt több zsidó mérnököt mentett meg a deportálástól, majd 1948 után emigrált az Egyesült Államokba és ott folytatta tudományos munkáit. Megérhette, hogy a rendszer-változáskor rehabilitálták.

November 27,. vasárnap
Bolhapiac-gazdaság
Rendező: Kun Zsuzsanna

Sorozatunk az ötvenes években felturbózott magyar ipar zászlóshajóinak történetéről szól. Ma már tudjuk, hogy a szocialista piacgazdaságból szociális piacgazdasággá válás milyen buktatókkal járt, sejtjük, hogy körültekintőbb gazdaságpolitikával kisebbek lettek volna a veszteségek. Az ipar tragédiáját vállalatok konkrét sorsán keresztül mutatjuk be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »